Column: Politieke Borrelpraat 599
16 Feb, 22:47
foto
(Beeld: FB)


"Beste Jules, gaat alles nog steeds te snel aan je voorbij?"
"k weet het niet meer: dat hele gedoe om daar op onze Centrale Bank wie dan ook te krijgen, mijn hemel, hoe onsmakelijk."
"Ach, let the right man comes on the right place."
"Dat is nou juist dat probleem: waarom moet het iemand worden die door de president wordt voorgedragen?"
"Omdat dat het prerogatief van de president is."
"Kom niet met allerlei moeilijke woorden, mang, prirografie of weet ik wat."
"Doe niet dom, het begrip prerogatief komt uit het Latijn en betekent een recht dat aan een bestuurder of autoriteit met uitsluiting van alle anderen, is verleend. Dus de president mág een kandidaat voordragen."
"Hij mag, maar hij moet niet."
"Zo zouden we het Proeven, en al gauw was het proeven van de baan. Dan gaan we nu Zonderen, Zunderen, Zenderen en Zanderen en ook die valt niet in goede aarde."
"Maar Vandersannie zegt: ‘zolang ik geen officieel bericht heb gehad, ga ik door met het antecedentenonderzoek enzo van Zunderman.'"
"Groot gelijk heeft hij."
"Maar wie is daar dan wel goed, mijn gunst, dit kan zo toch niet door gaan? Wordt het vertrouwen in onze Centrale Bank op die manier hersteld?"
"Ja, we willen dat allemaal, maar niet tot elke prijs. Nu is de maat bij velen vol; ze willen die hele top die het financiële beleid bepaalt, gebruikt en misbruikt niet meer."
"Dus dan gaat men elke kandidaat van de president afwijzen, doorkruisen, kapot bekritiseren en noem maar op."
"Daar lijkt het op, ja. En het lijkt er steeds meer op dat alles rond de spil van Waffiewoefdraad draait. Nu wil men dat ook zijn koppie rolt, nu net vóór de verkiezingen."
"Maar dan is het gedaan met het huidige beleid, want dankzij de kunstgrepen van Woeffie wordt onze wankele staatshuishouding in stand gehouden. Valt hij, dan valt alles, want wie gaat dan minister van Financiën worden? Iemand van de oppositie? Dat kan toch ook niet?"
"Ik heb jullie al lang gezegd: de veroordeelde moet aftreden en er moet een interim-president komen. Het krampachtig vasthouden aan de tot 20 jaar veroordeelde is meer in het belang van een kleine kring van zware profiteurs rondom hem, gesteund door een zoet gehouden domme massa."
"Groot gelijk heb je. Aan de ene kant worden onze eigen spaargelden gebruikt om goedkope dollars duur te verkopen aan mensen van wie die dollars zijn."
"En als de pers vraagt wat er nou precies met die honderden miljoenen aan harde valuta aan kasreserves, onze spaargelden, is gebeurd, hoor je: we hebben er voor 80 miljoen aan goud mee gekocht, dat verkopen we terug en met nog wat miljoentjes erbij is die honderd miljoen rond en zeuren jullie niet meer verder.”"
"Dus de kassier van mijn bedrijf heeft zonder mijn medeweten flink wat geld uit mijn kas gelicht en nu ik hem of haar daarop heb betrapt, zegt die: ik ben er eerste levensbehoeften en sieraden mee gaan kopen, ik verkoop die sieraden en stort het geld terug in kas en alles is toch ok, ja toch, dat geld in kas was er toch om gebruikt te worden? Wat zeuren jullie, halfhoofdige leeghoofden?"
"Alles is neks ok, ben je nou helemaal! Je hebt gejat en bent dus hoogst onbetrouwbaar als kassier. Je moet met je fikken afblijven van het geld dat ik je toevertrouwd heb. En nou lijkt het erop dat je ook mijn pensioenfonds hebt geplunderd, want je kan me niet precies zeggen welke onroerende goederen je ermee gekocht hebt."
"En waarom moest er voor 80 miljoen U$ dalla goud met ons spaartegoed worden gekocht? Voor ons? Voor de dekking van onze munt? Voor wie? Wat is dat nou?"
"Of misschien om als appel voor de dorst mee te nemen als de grond hier te heet onder de voeten gaat worden?"
"En Robert Trikteman heeft duidelijk verklaard dat hij in opdracht van Gilltmeer Wafwoefdraad heeft gehandeld, die intussen Russische helikopters is gaan bezichtigen."
"Natuurlijk heeft Robert in opdracht gehandeld en toen het hem te gortig werd, werd hij als grof vuil uitgekotst en in het parlement door het slijk gehaald. Kijk door wie."
"Dan zijn er nog mensen die in dát bootje willen stappen? Waar zit je verstand? Je gaat ook opdrachten moeten uitvoeren tot je er ook uitgekotst wordt."
"Tenminste komen er in rap tempo nieuwe, krachtige leiders naar boven, die hun mond niet houden, zoals bankier Steven."
"Op Fesi Buku wordt hij al gepromoot als mogelijke volgende presidentskandidaat."
"Dat lijkt me wel een beetje te snel en dat is niet goed voor z’n reputatie. Nu willen tegenkrachten je gebruiken om jou voor hun karretje te spannen."
"En die jonge activist en ondernemer Stefano Pitiko-pitikokoko, die krijgt het gedaan waar andere jonge activisten van droomden, namelijk de massa op de been krijgen."
"Ook hij begon op het Plein bij DNA een eenmansactie, ondersteund door enkele neven op 15 november 2015."
"Jawel, meer dan vier jaren geleden, toen was de koers pas gesprongen van driezoveel naar zevenzoveel."
"You can’t fool all of the people all of the time. En nu wordt zijn actie breed ondersteund, vakbonden en politieke partijen maken massaal gebruik van deze gelegenheid."
"Maar ik ga niet! Ik vind zijn leuze onjuist. Oké, ‘Alles Plat’, tot daar aan toe. Maar daarachter: ‘weg met de NDP’, nee, dan wordt het een actie tegen een bepaalde politieke partij, en daar sta ik niet achter, hoezeer ik ermee eens ben dat die partij een flink toontje lager moet zingen vanwege het corruptief beleid dat zij ondersteunt. Maar dat toontje lager zingen moet op 25 mei uit de bus komen, niet door gebral, geschreeuw, getoeter en geblaas daar op het Plein."
"Maar dan vind ik het ook onjuist, dat in die Flakanahtori-babbel van Bolim op onze Staatszender, een of nadere Orfeo-partijpropagandist met nog minder rem op z’n stem dan Sharmila Dramtzeram, uitkraait hoe slecht de VHP is, hoe goed de coalitie is en dat wi flakamang moes ondersteun Zunderman’s kandidatuur als governor van de CBvS, want na wan flakaman-brada, wan braakaah-mang."
"Mooh sakkaahkoers, tra wiki m’o spang’a Plein."
"Het einde is in zicht. Staat de Russische heli al klaar? Is er misschien nog een achtergebleven Belg of uitgezette en gewoon weer binnengekomen Roemeen om mee te gaan?"
"Wat voor onzin kraam je uit? Je ziet ze vliegen, no?"
"Ja, ik zie ze al vliegen. Cuba, here I come."

Rappa 
Advertenties