Somohardjo: Investeren in toerisme en agrarische sector Para 
16 Feb, 00:58
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL, in Para zaterdagavond.


Paul Somohardjo, leider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft zaterdagavond gepleit voor het ontwikkelen van twee belangrijke sectoren in Para: toerisme en de agrarische sector. Hij stelde dat Para bij uitstek een toeristisch district is en deed een beroep om toeristische producten te perfectioneren. De PL-voorman sprak zaterdagavond tijdens een ressortmeeting van de partij te Billiton.

Met verwijzing naar de US$ 200 miljoen die de regering recent heeft geleend om de luchthaven uit te breiden, vond hij dat die lening niet gebruikt moet worden om een ‘nyan’ te maken, maar dat het geld daadwerkelijk in de toeristische sector van Para moet worden gebruikt.

Ook de agrarische sector in het district verdient meer aandacht dan het nu krijgt van de huidige beleidsmakers. Verschillende sprekers zijn ingegaan op de cassavefabriek die door de regering is opgezet met de bedoeling om onder meer cassavemeel te exporteren. Echter is hiervan niets terecht gekomen en hebben slechts een handjevol mensen ook hier weer een ‘njang’ gemaakt. Somohardjo kondigde aan dat de partij daarom ondernemers zal stimuleren om cassave te planten. De partij is geenszins van plan om hen te belazeren, zoals deze regering heeft gedaan. 

De PL-voorzitter heeft de mensen opgeroepen zich in te zetten om de agrarische sector te doen bloeien. Naast cassave is er namelijk ook grote potentie voor de teelt van ananas. Er zal gewerkt worden aan exportmogelijkheden voor deze producten. Op dit moment is het echter moeilijk voor exporteurs om hun producten aan het buitenland kwijt te raken, omdat onder meer de vrachtkosten voor Suriname veel duurder zijn dan bij andere landen en vervoersmaatschappijen in de regio. 

Somohardjo merkte op dat Para ruim 2500 Javanen telt. Een gezamenlijke bundeling en inzet moet volgens de PL-voorman kunnen leiden tot het binnenhalen van tenminste een zetel. Laat staan als de partij ondersteund wordt door haar inheemse broeders en zusters en die van andere etniciteiten. “Onze basis is wel Javaans en we schamen ons daar niet voor. Als we ons inzetten in Para kunnen we zeker 1 zetel halen. Deze eenheidsbeweging moet een beslissende factor zijn bij de vorming van een nieuwe regering. Give us the tools and we shall finish the job”, hield Somohardjo de Paranen voor.


Monday 06 April
Sunday 05 April