C-47 gaat actie massaal ondersteunen
14 Feb, 17:09
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47. De actie van maandag wordt ondersteund door de lidbonden. (Foto: René Gompers)


De lidbonden aangesloten bij C-47 gaan ook de protestactie van 17 februari ondersteunen. “We hebben een heleboel om ontevreden over te zijn,” merkt C-47 voorzitter Robby Berenstein op. “Maar we moeten ook oplossingen afdwingen voor onze problemen! Het duurt te lang. Un yere dat munde wan protestactie deh. We gaan er massaal naar toe!”

Berenstein heeft de bonden tijdens een Assemblee van de Arbeid, bij het hoofdkwartier van C-47, opgeroepen om de protestactie van Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet op het Onafhankelijkheidsplein te ondersteunen. Biervliet roept de samenleving op om op maandag alles plat te leggen en massaal naar het Onafhankelijkheidsplein te komen. Berenstein heeft daarvoor een aantal gebeurtenissen van de laatste maanden opgesomd die een actie rechtvaardigen. Hij noemde onder andere de situatie met gewezen governor Robert van Trikt bij de Centrale Bank van Suriname, de verdwenen US$ 197 miljoen bij de Centrale Bank, de hoge schulden van het land, de hoge belastingen en de slechte rating van Fitch.  

Op de loer ligt nog een negatieve rating als Suriname niet in staat is om in april US$ 28 miljoen te betalen aan rente voor de grote obligatielening, haalt Berenstein aan. "Als we dat niet doen gaan we naar een D rating.” Berenstein deelt mee dat de overheid “naarstig bezig is” leningen te sluiten. “Fu panti den oliereserve, fu seri den 20 procent aandeel san un habi.” Staatsoliedirecteur Rudolf Elias had aangeven dat de overheid de aandelen niet kan verkopen omdat ze eigendom zijn van Staatsolie. “Laten we hopen dat Elias de waarheid spreekt en dit bij een gerucht blijft,” merkt Berenstein op.

Er zijn heel veel issues nog deelt Berenstein mee. Dat van de belastingen wordt maar op de lange baan geschoven, voert hij aan. Moe van het wachten gaat de vakbeweging volgende week een eigen voorstel over hoe het belastingprobleem aan te pakken, bij de regering indienen. De regering heeft tot eind van de maand de tijd om het uit te voeren, deelt Berenstein mee. “Kortom mensen, we hebben een heleboel om ontevreden over te zijn. Mensen, u’m go ondersteun a actie. A mus de wan signaal dat wij dit niet langer tolereren!”

René Gompers