Alle 12 bestuursleden RGWO zeggen vertrouwen in Wirht op
14 Feb, 02:12
foto
Bestuursleden van Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie hebben het vertrouwen in voorzitter Winston Wirht opgezegd. Dit besluit is donderdag genomen.


Alle twaalf bestuursleden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO) hebben het vertrouwen in voorzitter Winston Wirht opgezegd tijdens een vergadering donderdag. Dit besluit wordt vandaag per deurwaardersexploot gestuurd naar Wirht, die in december vorig jaar gekozen werd tot voorzitter. Er wordt hierover een algemene ledenvergadering (alv) belegd. De leden zullen verder besluiten hoe zijn exit eruit gaat zien. Intussen is er een actiecomité opgericht voor behoud van Wirht als voorzitter. Er is een spoed alv aangevraagd. 

“Wij hebben meneer Wirht binnengebracht omdat we vertrouwen in hem hadden qua zijn expertise. Ook om de drive die wij van hem hebben meegemaakt in de korte periode die we hem hebben leren kennen. Maar naderhand hebben we gezien dat hij zijn eigen richting wil opgaan,” zegt bestuurslid Johan Seymor aan Starnieuws. Hij legt uit dat Wirht zich niet houdt aan afspraken, maar steeds kiest voor zijn eigen doelen. Een knelpunt is dat Wirth heeft geprobeerd een lid te accommoderen als persoonlijk adviseur van hem, buiten de statuten om. Deze persoon ontvangt ook dezelfde tegoeden  en heeft privileges, maar neemt ook waar als Wirth er niet is. Volgens de statuten moet de voorzitter eerst in een alv goedkeuring hiervoor vragen. 

Verder is er volgens Seymor niet vertrouwelijk omgegaan met informatie van de bond. Aan de werknemers is beloofd dat er on-site geen directe gesprekken met de directie gevoerd zouden worden zonder formele kennismaking met het gekozen bestuur. Bestuursleden zijn ontevreden over dat er op solo-toer toch gesprekken gevoerd zijn met de directie door Wirth. “Het bestuur heeft als doelstellingen een pensioenfonds, terugbrengen van toelagen van leden, goede loonstructuur en goede afkoop regelingen. Deze zaken zijn niet als plan gepresenteerd door de voorzitter. De focus van de voorzitter zit alleen bij het werven van grond voor het planten van cannabis,” stelt een ander bestuurslid.

Wirht zou hebben aangegeven dat hij bepaalt wat er moet gebeuren, stellen de bestuursleden. Hij heeft aangedrongen op de overname van een medewerker van een ministerie voor het secretariaat van de bond, met verzekering en vergoeding. De leden van het bestuur zijn het hier niet mee eens, omdat ze vinden dat het werk ook met minder onkosten kon worden verricht. Verder heeft de bondsvoorzitter op eigen initiatief een offerte gevraagd bij een autobedrijf om een voertuig te leasen voor US$ 1300 per maand voor een periode van drie jaren, zonder hier goedkeuring van de bond voor te vragen. 

Ondertussen is bekend dat de in ongenade gevallen bondsvoorzitter een alv wil uitschrijven voor maandag 17 februari met als doel zijn positie te behouden. Echter is hij hiertoe niet bevoegd, stellen de bondsleden. “Wij zijn de rechtspersoon en de directie weet het. Iamgold is geen bedrijf dat zit wanneer het gaat om juridische zaken. Er is hierover reeds met de directie gesproken, zegt Seymor. De directie is op de hoogte gesteld dat de samenwerking met Wirht is opgezegd. De toegang tot faciliteiten en communicatie met het bedrijf zijn stopgezet. 

“Het bedrijf heeft ons gezegd dat het op ons wacht tot we met een verklaring komen wanneer we onze alv gaan uitschrijven. De directie heeft ook gevraagd voor de rust, voor de kalmte dat arbeiders niet paniekerig raken.” De arbeiders hebben vanuit het veld toegegeven dat ze de Wirht ook niet lusten, omdat hij hen niet heeft geïnformeerd, maar direct is gegaan naar de pers. “Wanneer we praten over vakbond in Suriname, lijkt het alsof vakbondsleiders niet meer de noden van de arbeiders willen dienen maar persoonlijke zaken,” meent Seymor. Hij vindt het jammer en triest voor Suriname, maar voor de vakbond is het een leermoment. 

Het actiecomité dat Wirht wil behouden, wenst op de meest korte termijn en wel binnen twee weken een alv te houden. Het actiecomité wil dat hij in de gelegenheid wordt gesteld om de leden te informeren over de achtergronden van de ontstane bestuurscrisis en op welke wijze hij verder leiding zal geven aan de RGWO. Volgens het actiecomité is op advies van een door Wirht benaderde jurist, aangifte gedaan tegen enkele bestuursleden van de RGWO op de afdeling Kapitale Delicten. "De voorzitter is genoodzaakt geweest om onmiddellijk de samenwerking met deze bestuursleden op te zeggen," zegt coördinator van het actiecomité, Alfredo Luitjes. 

Raoul Lith