Brunswijk geschokt; gaat huis bouwen voor granman Asongo
14 Feb, 00:41
foto
Ronnie Brunswijk voorzitter van ABOP, voor de hut van granman Asongo Alalaparu. Hij is niet te spreken over de huisvesting van het grootopperhoofd. (Foto: ABOP)


“Het is ongelooflijk wat ik hier zie. Ik kan mijn ogen niet geloven”. Dit was de geschokte reactie van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk tijdens een bezoek aan granman Asongo Alalaparu te Kwamalasemutu. Het grootopperhoofd van de Trio stam in het zuiden van Suriname leeft volgens Brunswijk in een zeer erbarmelijke situatie. "Dit is niet hoe wij omgaan van onze gezagdragers", meent Brunswijk. "Wij van het binnenland accepteren dit niet". Brunswijk heeft besloten een woning te bouwen voor de granman. 

Brunswijk die met zijn partij het gebied heeft aangedaan was onaangenaam verrast toen hij aankwam bij het huis van de granman. Het blijkt dat de woning van de granman alles behalve mensvriendelijk is. Volgens Brunswijk kijkt de regering slechts toe. Met wat hij heeft aanschouwd is de situatie onmenselijk en niet leefbaar. De leefsituatie is volgens hem een granman onwaardig. Brunswijk stoort zich verder aan het feit dat de regering wel goede voorzieningen kan treffen voor een districtscommissaris, minister, directeur of commandant van politie, maar voor een granman niet. 

Brunswijk vindt dat de buitenwereld het recht heeft om te zien hoe de regering omgaat met hoge gezagsdragers van het binnenland. Hij vraagt zich af of president Desi Bouterse die vaker in Kwamalasumutu is, de situatie van de granman nooit heeft aanschouwd. “Da yu e taki yu na wan ingi boy. Pres ie neh kon na Kwamala. Omeni lesi yu kon na Kwama da nooit yu no sji a situatie disi”.

Brunswijk heeft gemeend om gelijk actie te ondernemen. Hij beloofde de granman een nieuwe tweekamerwoning met alle voorzieningen. Volgens hem zal hij niet komen aan de culturele leefstijl van de granman, maar een woning is volgens hem gepast.