Parmessar schetst somber beeld FAI; arbeiders worden uitbetaald
12 Feb, 00:01
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


De regering heeft besloten de salarissen van de 1200 werknemers van de Food and Agriculture Industries (FAI) uit te betalen. Zij kunnen niet in de steek gelaten worden. De arbeiders hebben slechts een voorschot van SRD 500 ontvangen van het bedrijf voor de maand januari. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft dinsdagavond in De Nationale Assemblee een somber beeld geschetst over de toekomst van het bedrijf. De Belgische moedermaatschappij, die 90% van de aandelen heeft, wil FAI verkopen met alle schulden voor een symbolische dollar. Als de regering niet bereid is om het bedrijf over te nemen of een derde te interesseren, zal faillissement worden aangevraagd, is aan de minister per brief meegedeeld. 

De buitenlandse directieleden zijn reeds vertrokken uit Suriname. Er zijn ook geen dozen om de bacoven te exporteren naar Trinidad & Tobago. FAI had de regering een injectie gevraagd van US$ 20 miljoen. Uiteindelijk is er besloten om het bedrijf met US$ 5 miljoen tegemoet te komen, maar dan onder strikte voorwaarden waarbij ook een plan van aanpak gepresenteerd moest worden. De regering kan niet in een bodemloze put geld stoppen. Parmessar legde uit dat de moedermaatschappij binnen een dag besluiten wil hebben van de regering voor overname van het bedrijf. Het is ook niet duidelijk wat de schulden zijn. Een lokaal managementteam is benoemd om de zaak draaiende te houden. Een jurist met wie de regering contact had, kan niet meer optreden omdat de machtiging is ingetrokken. Met de buitenlandse directie is er slechts app-contact en mailwisseling. 

De bewindsman kreeg de instemming van De Nationale Assemblee na de mededeling dat de arbeiders deze week worden uitbetaald. Raymond Sapoen (coalitie) zei dat de werknemers om humanitaire redenen uitbetaald moeten worden. Hij merkte op dat de regering ook geen toegang heeft tot de loonadministratie. Hij heeft ook gepleit voor het benoemen van een commissie om na te gaan hoe het bedrijf kan worden genationaliseerd. NDP-fractieleider Amzad Abdoel zei dat de situatie zorgwekkend is. Het gaat om 1200 gezinnen. Er moet een structurele oplossing komen. Mahinder Jogi (VHP) zei dat de opties goed bekeken moeten worden om het bedrijf over te nemen, zodat de sector van meer dan 50 jaar, behouden blijft.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July