Prikactie bij de Centrale Bank
11 Feb 2020, 10:16
foto
Personeelsleden van de Centrale Bank van Suriname hebben vanochtend een prikactie gevoerd.


Het personeel van de Centrale Bank van Suriname roert zich rond de ontwikkelingen waar de moederbank de laatste weken in verwikkeld is geraakt. Er is nu een prikactie gaande bij de bank aan de Waterkant. Vakbondsleider Robby Berenstein is ook ter plaatse om zijn leden toe te spreken.

Het is ongekend dat personeelsleden van de CBvS op het bordes van de instelling staan met protestborden. Ze willen dat het vertrouwen in de bank wordt hersteld en dat zien ze niet gebeuren als de voormalige DSB directeur Sigmund Proeve de leiding van de bank overneemt. Volgens de verhitte personeelsleden zijn er genoeg capabele mensen die het beschadigde vertrouwen in de bank, kunnen herstellen.

President Desi Bouterse heeft laten weten dat niemand de functie van governor van de CBvS wilde. Toen verplaatste zijn blik zich naar de raad van toezicht van de CBvS. Na enkele gesprekken en onder bepaalde voorwaarden zou Proeve bereid zijn gevonden de taak voor zes maanden op zich te nemen. Het resultaat van zijn antecedenten onderzoek is nog niet bekend.

Ofschoon niemand komt aan de kunde en kennis van Proeve, komen nu alle ontwikkelingen tijdens zijn periode bij de DSB weer boven water. Onder zijn leiding kwam de DSB in zwaar financieel weer te verkeren en moest de CBvS ingrijpen om de bankinstelling in rustig vaarwater te brengen. Nog steeds zijn de gevolgen van de handelingen van Proeve voelbaar bij de DSB.

Het is niet bekend of de prikactie van het personeel van de CBvS een vervolg krijgt. In elk geval hebben de bankwerknemers duidelijk hun misnoegen geuit over de ontwikkelingen bij de moederbank. Ze zeggen ook dat ze alle informatie vanuit de media en social media moeten vernemen. Binnen de bank wordt er niet met het personeel gecommuniceerd over hoe verder. Het personeel eist dat er een vertrouwenwekkende persoon wordt geplaatst bij de monetaire autoriteit.
Advertenties