Storm Ciara doodt minstens zeven in Europa
11 Feb, 14:11
foto
Storm Ciara teistert noordwest Europa met hevige winden en overstromingen.


Minstens zeven mensen zijn in heel Europa gestorven terwijl storm Ciara naar het oosten verhuist, het transport stopzet en honderdduizenden zonder stroom achterlaat. Zware winden in Polen rukten het dak van een skiverhuurwinkel weg, waarbij een vrouw en haar twee dochters werden gedood. De vader van de kinderen raakte gewond.

Een man stierf nadat zijn boot was gekapseisd in Zuid-Zweden. Een andere persoon aan boord blijft vermist. Twee mensen werden gedood in hun auto - één in Duitsland en één in Slovenië. Een 58-jarige Britse man werd zondag gedood nadat een boom op zijn auto viel.

Het Franse mediterrane eiland Corsica registreerde maandagavond winden van meer dan 220 km per uur, terwijl zware regenval, krachtige winden en overstromingen zich over het continent verspreidden. Autoriteiten daar zeiden dat de wind een brand in het noorden van het eiland heeft aangewakkerd. Corsicaanse havens en vluchten bleven dinsdag verstoord.

Storm Ciara - ook bekend als storm Sabine in delen van Europa - heeft grote schade aangericht. Nadat het op zondag voor het eerst door Ierland en het Verenigd Koninkrijk was gegaan, sloeg de storm de noordkust van het Europese vasteland binnen.

Storm Ciara bracht hevige winden en hoge golven naar het Verenigd Koninkrijk.

Transport stopte en scholen werden gedwongen te sluiten in België, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Nederlandse autoriteiten rapporteerden maandag files van meer dan 720 km in het land, en er was dinsdag nog enige verstoring van de vluchten nadat luchtvaartmaatschappijen honderden reizen hadden geannuleerd.

In Duitsland sloeg een kraan tegen de kathedraal van Frankfurt en beschadigde delen van het dak. De vismarkt van Hamburg bleef dinsdag onder water nadat een stormvloed het tij 2,7 meter boven de norm zou hebben gebracht. Hevige winden veroorzaakten grote problemen op het continent.

De Oresund-brug tussen Denemarken en Zweden was maandag enkele uren gesloten terwijl de winden in Tsjechië 180 km per uur bereikten. De politie in het land zei dat de storm waarschijnlijk de schuld was van een auto-ongeluk waarbij een man om het leven kwam.

De krachtige windvlagen brachten echter één onverwacht voordeel in Duitsland. Windturbines produceerden daar een recordhoeveelheid elektriciteit, naar verluidt gelijk aan 44 kerncentrales.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July