Notaris Kanhai: Lering getrokken uit uitspraak tuchtcollege
11 Feb, 04:14
foto
Notaris Manav Kanhai (foto: Raoul Lith)


Notaris Manav Kanhai die de tuchtstraf 'Waarschuwing' heeft gekregen, zegt om een reactie gevraagd aan Starnieuws dat hij blij is dat de uitspraak er nu is. Het is een waarschuwing geworden en geen berisping zoals de procureur-generaal eiste. Kanhai zegt dat het belangrijkste is dat lering getrokken worden uit zo een zaak. "Je wordt er sterker van. Voor het hele notariaat is het van belang dat de uitspraak is geweest, want het is een wenk voor iedereen om altijd zorgvuldig te werk te gaan," stelt Kanhai. 

Toen de aanklacht tegen Kanhai gedaan was, was hij kandidaat-notaris. Tegen hem is een klacht ingediend door een burger. Kanhai had een akte gepasseerd waarbij in plaats van twee getuigen, slechts één aanwezig was. Het tuchtcollege werd voorgezeten door waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks. Hij werd bijgestaan door tien rechters. Het hof spreekt van een 'slordige afwikkeling van een akte'. De kandidaat-notaris heeft de nauwkeurigheid hierbij niet in acht genomen.

Kanhai zegt dat hij zijn hoofd buigt voor de rechters. Het belang is om lering te trekken uit deze zaak. "Iedereen is alerter nu. Extra voorzichtigheid is geboden en dat is goed voor het beroep, alertheid. De notaris vindt niet dat zijn positie in gevaar is met deze uitspraak. Kanhai is sinds juli 2019 voorzitter van de Vereniging Notarissen en Kandidaat-Notarissen. Dit tuchtmaatregel heeft volgens hem geen consequenties voor zijn voorzitterschap. "Het ambt komt niet in gevaar. Het is geen schorsing of ontzetting uit het ambt," benadrukt de notaris. 

De notaris merkt op dat hij niet verder inhoudelijk op deze zaak zal ingaan. Er is een uitspraak gekomen en daaruit moet er lering worden getrokken. Hij zegt dat het leven verder gaat, maar de uitspraak moet meegenomen worden in het werk. 

Raoul Lith

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July