Kanhai: Bijstaan van Van Trikt geen 'conflict of interest'
06 Feb 2020, 04:41
foto
Irvin Kanhai, raadsman van Robert van Trikt.


Advocaat Irvin Kanhai vindt niet dat het conflicteert om gewezen governor Robert van Trikt juridisch bij te staan. Hij is ook raadsman van president Desi Bouterse die het ontslag van Van Trikt geaccepteerd heeft. "Ik ben een professional en kan zaken van elkaar scheiden", zegt Kanhai om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij staat samen met John Kraag, Van Trikt bij. Er is door de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een strafklacht tegen Van Trikt ingediend. Het onderzoek is intussen begonnen. Van Trikt wordt vandaag verhoord. 

Kanhai vindt de zaak van zijn cliënt niet zo complex. "Nergens ter wereld is het zo dat een governor van de Centrale Bank zonder opdrachten betalingen verricht van de regering die gegeven worden door de andere monetaire autoriteit, de minister van Financiën. Het is zaak om de opdrachten die gegeven zijn en de correspondentie die gevoerd is te bekijken," zegt de advocaat. Op de vraag of er betaald moet worden als er geen middelen zijn, zegt Kanhai dat gekeken zal worden naar welke suggesties zijn gedaan om de betalingen te verrichten. 

De directieleden van de bank en de regeringscommissaris zijn uitvoerig gehoord sinds dinsdag. "Het is gebruikelijk dat eerst om de persoon heen wordt gewerkt," legt Kanhai uit. Er wordt gezocht naar mogelijke bewijzen. De advocaten van Van Trikt hebben hem in dit stadium afgeraden om publiekelijke uitspraken te doen. Afhankelijk van zaken wordt overwogen om een persconferentie te houden. 

In De Nationale Assemblee heeft minister Gillmore Hoefdraad uitgelegd dat een strafklacht is ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneigenlijke contracten die Van Trikt heeft getekend met onder andere het Belgische bedrijf Clairfield. Hij sprak over wurgcontracten. Peperdure voertuigen die gekocht zijn, zouden zijn over gefactureerd. Gelden van de CBvS zouden niet correct zijn aangewend. 
Advertenties