Coronavirus: Cruiseschepen in quarantaine, autofabrieken sluiten
05 Feb, 11:07
foto
Enkele auto's zijn te zien op de Yanan Road, een belangrijke commerciële wijk in Hangzhou. De stad heeft nieuwe maatregelen ingevoerd om het nieuwe coronavirus te voorkomen en te onderdrukken in de provincie Zhejiang. (Foto: Reuters)


Duizenden passagiers en bemanningsleden op twee cruiseschepen in Aziatische wateren zijn vandaag, woensdag, in quarantaine geplaatst voor het coronavirus van China, omdat luchtvaartmaatschappijen, autofabrikanten en andere wereldwijde bedrijven de kosten van de snel uitbreidende uitbraak in kaart brengen. China zei dat vanaf dinsdag nog eens 65 mensen waren overleden, het hoogste dagelijkse totaal ooit, waardoor de totale tol op het vasteland steeg naar 490, de meeste in en rond de afgesloten centrale stad Wuhan, waar het virus eind vorig jaar uitbrak.

Er zijn twee doden gevallen buiten het vasteland van China, beiden na bezoeken aan Wuhan. Een man in de Filipijnen stierf vorige week, en een 39-jarige man met een onderliggende ziekte stierf dinsdag in het door de Chinese regering geregeerde Hong Kong.

Het virus heeft de vliegreizen verstoord, met meer dan twee dozijn luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar China hebben opgeschort of beperkt. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten verbieden ook eenieder die de afgelopen twee weken in China is geweest de toegang tot hun grondgebied. Taiwan verbood de toegang van inwoners van het vasteland vanaf donderdag.

De verstoring verspreidde zich deze week naar cruiseschepen, met ongeveer 3.700 mensen die geconfronteerd werden met een quarantine van minstens twee weken op een schip dat voor anker ligt in de Japanse wateren. Op het schip werden volgens gezondheidsfunctionarissen 10 mensen positief getest op het virus. Passagiers op de Diamond Princess plaatsten foto's online van ambtenaren in maskers en jassen die gezondheidscontroles uitvoeren. Ook is een leeg dek te zien. "Dit is geen goede situatie," zei de Britse passagier David Abel in een video-opname in zijn hut die hij op Facebook had gepost.

In Hong Kong werden 3.600 passagiers en bemanning beperkt tot hun schip dat in de stad was aangemeerd voor tests nadat drie mensen aan boord eerder positief waren getest.

Cathay Pacific Airways  van Hong Kong vroeg haar 27.000 werknemers om drie weken onbetaald verlof op te nemen. Het zei dat de omstandigheden nu even ernstig waren als tijdens de financiële crisis van 2009. American Airlines Group en United Airlines zeiden dat ze na deze week vluchten van en naar Hong Kong zouden opschorten, een stap waarbij geen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen passagiers naar de Aziatische financiële hub zouden vervoeren.

Maandag was er bijna US$ 700 miljard aan inkomstenderving van het Chinese vasteland waar  veel fabrieken zijn gesloten, steden zijn geïsoleerd en reisverbindingen zijn beperkt, voeden de zorgen over wereldwijde toeleveringsketens. Aziatische aandelen stabiliseerden zich woensdag.

Hyundai Motor zal de productie in Zuid-Korea opschorten vanwege een verstoring van de levering van onderdelen, aldus de eerste grote autofabrikant die dit buiten China doet. Wereldwijde autofabrikanten hebben de fabriekssluitingen in China al verlengd in overeenstemming met de richtlijnen van de overheid. Deze omvatten Hyundai, Tesla, Ford, PSA Peugeot Citroen, Nissan en Honda Motor.

Gevolgen handel
Vliegtuigbouwer Airbus heeft de geplande sluiting van zijn laatste assemblagefabriek in Tianjin, China, verlengd. Foxconn van Taiwan, dat telefoons maakt voor wereldwijde leveranciers, waaronder Apple, wil volgende week de fabrieken in China geleidelijk opnieuw opstarten, maar het kan minstens een week of twee duren voordat de volledige productie wordt hervat.

Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, zei dat de epidemie een sterke stijging van de Amerikaanse export naar China zou vertragen, naar verwachting van een fase 1 handelsovereenkomst die deze maand van kracht wordt.

De centrale bank van Japan staat klaar om stimuleringsmaatregelen voor de op twee na grootste economie ter wereld op te voeren, waarbij ze onzekerheid over het virus aanhaalden.

Bewijs van mens op mens verspreiding buiten China dook op nadat een internationale zakelijke bijeenkomst in Singapore in januari was gekoppeld aan virusgevallen die werden gemeld in Maleisië en Zuid-Korea, maar de autoriteiten gaven geen commentaar op de aard of de betrokken industrie. Singapore - één van de zwaarst getroffen landen buiten China bij de uitbraak van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) in 2003 - heeft 24 gevallen van het nieuwe coronavirus gemeld.

Over het hele vasteland van China waren er 3.887 nieuwe bevestigde infecties van het coronavirus, wat een totaal van 24.324 opleverde. Bijna 230 gevallen zijn gemeld in ongeveer 27 landen en regio's buiten het vasteland van China, blijkt uit een telling van Reuters op basis van officiële verklaringen.

Macau, een gokknooppunt en net als Hong Kong, een speciale administratieve regio van China, gaf casino's dinsdag de opdracht de operaties op te schorten, waardoor de levensader van de economie effectief werd gestopt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het griepachtige virus tot een wereldwijde noodsituatie verklaard, maar experts zeggen dat de sterfte en overdrachtssnelheid onbekend zijn. Volgens de Chinese staatstelevisie CCTV kunnen zwangere vrouwen het mogelijk doorgeven aan hun ongeboren kinderen.

Gevraagd naar verschillende berichten in de media over "doorbraken van geneesmiddelen", zei WHO-woordvoerder Tarik Jasarevic: "Er zijn geen effectieve middelen bekend tegen deze 2019-nCoV."

Rusland zei dat het acht tot tien maanden zou duren om een ​​vaccin te ontwikkelen, meldde het persbureau van Interfax. Tientallen Russen begonnen woensdag twee weken in quarantaine in Siberië nadat ze vanuit Wuhan naar huis waren gevlogen. Beijing heeft kritiek geuit op een overdreven reactie van de VS op het beteugelen van vreemdelingen die China hebben bezocht. "We hebben het vermogen en het vertrouwen om eindelijk deze inperkingsoorlog te winnen", zei de Chinese staatsraad Wang Yi tegen de Thaise minister van Buitenlandse Zaken.
Advertenties