Frangie: Geen almighty governor meer
04 Feb 2020, 18:06
foto
Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) wil een ‘modernere wet’ zodat er meer controles komen op het handelen van de governor van de Centrale Bank van Suriname. Geen ‘almighty governor’ meer, pleit SBV voorzitter Eblein Frangie. Ondertussen kunnen rekeninghouders nog normaal zaken doen met de banken, garandeert de SBV. Er wordt gewerkt aan het terugkrijgen van de verdwenen US$ 100 miljoen uit de kasreserve, die bij de Centrale Bank van Suriname was ondergebracht.

De bankiersvereniging stelt de leiding van de Centrale bank aansprakelijk voor de verdwenen miljoenen. Van de US$ 426 miljoen kasreserve is nog US$ 330 miljoen over. Door wie en waarvoor het geld gebruikt is, is voor de SBV nu niet zo belangrijk. De prioriteit is om het verdwenen geld terug te krijgen en wat over is te beschermen.  De bankiers gaan het niet hierbij laten. Ze gaan juridische stappen ondernemen tegen de verantwoordelijken, de gewezen governor Robert van Trikt voorop.

De bankiers willen ook de wetgeving rond de CBvS aangepast hebben. “Dit mag nooit meer gebeuren, daarom gaan we rechtsmaatregelen treffen,” deelt Frangie mee. “We pleiten voor een modernere wet waarin er veel meer ‘checks and balances'” zijn binnen de Centrale bank dan er nu is…een almighty governor.” De Centrale bank blijft de taken behouden, benadrukt Frangie. “Maar op dit moment, door het wegzakken van het vertrouwen, hebben we deze maatregelen nodig. Who knows, in the future, wanneer er betere ‘checks and balances’ zijn, er een goeie governor is dat we dan naar een normale ‘best practices’ situatie kunnen.” 

Ondertussen zijn er nieuwe regels gemaakt waardoor de banken meer controle hebben over de kasreserve. Afgesproken is met de CBvS en het ministerie van Financiën dat er jaarlijks US$ 36 miljoen wordt terugbetaald. Klanten hoeven niets te vrezen, garandeert Frangie. “Banken beschikken nog over hun regulier werkkapitaal,” deelt hij mee. “Dat wil zeggen dat banken normaal aan de opvraagbare verplichtingen kunnen voldoen. Dus transacties kunnen gewoon normaal plaatsvinden. Daar hoeven we absoluut niet voor te vrezen.”

René Gompers
Advertenties