Elias belooft ondersteuning Tonka-eiland
04 Feb 2020, 14:05
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (2e v.r.) krijgt met zijn delegatie informatie over Tonka-eiland van natuurkenner Frits van Troon (r). (Foto: NII)


Natuurkenner Frits van Troon, tevens oprichter van Tonka-eiland, mag ondersteuning in het behoud van zijn initiatief tegemoetzien. Minister Antoine Elias van volksgezondheid heeft bij een bezoek aan het eiland, zondag, aangegeven dat hij samen met collega’s en NGO’s zal brainstormen, hoe de natuurkenner duurzaam ondersteund kan worden zodat er continuïteit komt in het draaien van Tonka eiland.

Elias was met een delegatie van Volksgezondheid op het eiland. Het initiatief om een bezoek aan dit eiland te brengen is in het kader van de traditionele geneeswijze, nadat Elias in kennis was gesteld van de waarde van natuurkennis waarover Van Troon beschikt, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Elias kreeg een rondleiding op het eiland, waarbij Van Troon zijn kennis van planten met de delegatie deelde. Het was de eerste keer dat een minister van Volksgezondheid er op bezoek was. Van Troon zegt dat het eiland is opgericht, om wat aan flora en fauna verloren is gegaan in het stuwmeer, alsnog voor een deel te kunnen behouden. Volgens hem is continuïteit van kennis nodig.

Op Tonka-eiland, een natuurmuseum op het stuwmeer, bevindt zich een verzameling van veel planten en bomen die in het regenwoud voorkomen.  Op het eiland is er ook een natuureducatiecentrum dat in 2011 geopend is en vanaf het jaar 2017 niet meer operationeel is. Dit centrum was bedoeld voor eenieder die kennis wil vergaren over de natuur. Van Troon kreeg dit eiland in 1994 tot zijn beschikking, zegt het NII.

Advertenties