Peruanen opnieuw naar de stembus
27 Jan, 05:06
foto
Een verkiezingsmedewerker helpt een persoon om zijn stem uit te brengen in een stembureau. In Peru zijn verkiezingen gehouden voor nieuwe congresleden. (Foto: Reuters)


Peruvianen zijn zondag naar de stembus gegaan om een nieuw congres te kiezen. Ze kiezen uit ongeveer 10 vertegenwoordigde partijen, waarvan geen enkele een duidelijke meerderheid heeft, bericht een Ipsos-exit-enquête. De nieuwe stemming moet de wetgevende macht die in september werd ontbonden, invullen.

De eerste prognose geeft aan dat Popular Force, de oppositiepartij onder leiding van Keiko Fujimori, de controle over het congres heeft verloren en slechts 7,1% van de stemmen heeft gehad. President Martin Vizcarra ontbond het congres vorig jaar na een langlopende strijd met wetgevers over een anticorruptie-wet.

Het resultaat is een klap voor de partij van Fujimori, die haar greep op een belangrijke overheidstak heeft verloren en wiens afnemende populariteit problemen kan opleveren voor hun kansen bij de volgende presidentsverkiezingen in Peru in 2021.

De nieuwe machtsverhoudingen zullen Vizcarra een nieuwe kans geven om zijn pakket van anti-corruptiehervormingen door te drukken, waar de oppositie in het Congres krachtig tegen was.

De speciale verkiezingen werden vorig jaar in gang gezet toen Vizcarra een controversiële grondwettelijke bepaling gebruikte om het congres te ontbinden nadat het herhaaldelijk zijn plannen niet had goedgekeurd. Het besluit werd eerder deze maand legitiem geacht door het hoogste gerechtshof van Peru.

Vizcarra heeft geen partijvertegenwoordiging in het Congres, maar centrum- en linkse partijen hebben algemene steun voor zijn agenda getoond. Het nieuwe congres zal van korte duur zijn en zal in 2021 worden vervangen door één met een reguliere vijfjarige zittingsperiode, wanneer Peru ook 200 jaar onafhankelijkheid viert. Alle partijen, behalve één, verwachtten dat ze zetels zouden winnen, volgens de peiling tussen de 5% en 9% van de stemmen. De Centrumrechtse Populair Action is het grootste blok met 11,8% van de stemmen.

Fujimori is de dochter van de voormalige president van Peru, Alberto Fujimori, die een 25-jarige gevangenisstraf uitzit voor mensenrechtenschendingen en corruptie. Zelf werd ze in november uit de gevangenis vrijgelaten te midden van een lopende corruptie- onderzoek.

De oudere Fujimori regeerde tussen 1990 en 2000 waarin hij de economie van het land versterkte, maar zijn bestuur werd getroffen door beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en corruptieschandalen die uiteindelijk tot zijn ontslag leidden.

In de twee laatste presidentsverkiezingen, in 2011 en 2016, was de Popular Force goed voor de tweede plaats, toen Keiko hun kandidaat was.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February