Suriname en India ontwikkelen alternatieve geneeswijzen
24 Jan 2020, 00:00
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal ondertekenen het document. Vicepresident Ashwin Adhin kijkt toe. (Foto's: René Gompers)


Suriname en India gaan samenwerken om de alternatieve geneeswijzen te ontwikkelen. Er is een intentieverklaring getekend op het kabinet van vicepresident Ashwin Adhin, donderdag. Ayurveda, de traditionele geneeswijze van India en de Chinese traditionele geneeswijze, beiden erkend door de World Health Organisation, winnen steeds meer terrein door de “back to basics, back to nature” gedachte van vooral de westerse wereld. 

De stukken zijn in het bijzijn van Adhin getekend door minister Antoine Elias van Volksgezondheid en Mahender Singh Kanyal, ambassadeur van India. Alle drie geven aan dat de eerste stap is gezet om een Traditionele Medische Systemen Industrie in Suriname op te zetten. Ze geven aan dat voor zowel India als Suriname grote kansen zijn in deze sector, op het gebied van de wetenschap, milieumanagement en uiteraard financieel. 

Adhin merkt op dat vooral het binnenland hiervan kan profiteren. Er ligt daar zoveel potentie in de geneeskrachtige kruiden en planten, maar het is tot nu toe onbenut, haalt hij aan. “Hiermee geven we iets aan het achterland,” deelt Adhin mee. “Het zal me niet verwonderen als je daar binnenkort een paar miljonairs ziet. Want patenten en octrooien is waar de wereld van commercie en farmaceutische industrie op draait. Dus het zal ons niet verwonderen als we een paar uitschieters zullen hebben. We hebben unieke medicijnen en unieke recepten.” 


Na de ondertekening wordt er een heildronk uitgebracht.  

Minister Elias deelt mee dat een van de eerste zaken die door de overeenkomst tot stand moet komen, is het instellen van een Ayurveda leerstoel. Ook ambassadeur Kanyal heeft het belang hiervan in zijn toespraak benadrukt. Om een traditioneel geneeskundesysteem op te zetten is wetenschappelijk onderzoek nodig. De bereidingswijze van bepaalde medicijnen en de werking ervan moeten bijvoorbeeld gevolgd en vastgelegd worden. Geneeskrachtige planten en kruiden moeten geregistreerd en gecategoriseerd worden; is een ander voorbeeld.  India, die al 5000 jaar ervaring heeft met Ayurveda, heeft genoeg expertise om met de onderzoekingen te helpen. Dat is ook in de stukken opgenomen. 

Ambassadeur Kenyal merkt op dat Suriname met zijn verschillende bevolkingsgroepen die elk een eigen vorm van traditionele geneeswijze hebben, een medicinale schatkist is. “Suriname kan op dit gebied niet alleen een geneeskundig centrum zijn, maar ook een leider in grondstoffen,” geeft hij aan. Ministers Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zijn lovend over de samenwerking met India. Dikan roept in het Surinaams de traditionele geneesheren op om mee te werken aan het project. Zij kunnen zich registreren bij het commissariaat en de leden van de bestuursdiensten in hun district, deelt hij mee. 

René Gompers
Advertenties