Bouterse: Vonnis moet voorkomen dat ik weer president word
23 Jan 2020, 00:01
foto
President Desi Bouterse spreekt de massa toe op het Onafhankelijkheidsplein. Hij en zijn lijfwachten zijn gestoken in militair tenue. Zo hebben ze de Krijgsraadzitting bijgewoond. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse gelooft er heilig in dat het vonnis in het 8 decemberproces bedoeld is om te voorkomen dat hij weer president wordt. Dat is volgens hem het hele probleem dat de mensen deze horde willen nemen. “Maar ik zeg je, dat bepaal jij toch niet? Wacht een beetje… 25 mei komt en dan zal het volk beslissen. San de ye wer’ mi ede, san de ye forceer.”

Bouterse heeft woensdagochtend de paarse menigte die zich op het Onafhankelijkheidsplein had verzameld voorgehouden dat iedereen president wil worden. Zonder namen te noemen beschimpte hij Chan Santokhi en Edward Belfort. “Maar je hebt een Willempje van Oranje en mi Gado wan man e dren if ai srebi dat a wan tron president, a wan tron president om dit land weer over te leveren aan de kolonisator… over my death body…over my death body…”

Begeleid door de NDP-aanhang is Bouterse woensdag voor het eerst sinds het 8 decemberproces van start ging, als verdachte verschenen voor de Krijgsraad. Met zijn aanwezigheid heeft hij voorkomen dat het uitgesproken vonnis van 20 jaar werd bekrachtigd. Inhoudelijk is de zaak niet behandeld, omdat rechter Rewita Chatterpal verhinderd was. Haar plaats werd ingenomen door rechter Anand Charan. De zitting was van korte duur, waarbij Bouterse voor de rechter is verschenen. Nadat hij antwoord had gegeven op de vragen van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor om zijn naam, geboortedatum en beroep kenbaar te maken, heeft zij meegedeeld dat de zaak niet kan worden behandeld, omdat een lid van de Krijgsraad afwezig was. Daarop hamerde Valstein-Montnor de zitting af en liep ze de zaal uit.

De president hield zijn goed gemobiliseerde aanhangers op het Onafhankelijkheidsplein voor dat hij waarheidsvinding belangrijk vindt. Van de hak op de tak springend zei hij direct erachter aan: “ik heb de verantwoordelijkheid over de gewapende machten. We moeten verantwoording afleggen, want onderschat de gewapende machten niet…” Hij herhaalde: “Onderschat de gewapende machten niet, en ik heb de verantwoordelijkheid over ze. En als ze recht willen, laten ze recht spreken.”

Over 8 december zelf zei Bouterse: “Jullie moeten begrijpen dat er iets dramatisch is gebeurd in 1982. En je begrijpt dat als mensen de militaire cultuur niet kennen, ze de militaire traditie niet kennen, ze de militaire operatie niet kennen… We sari omdat libisma dede en a no musu gebeur nooit moro, a no mus' gebeur nooit moro…” Hij merkte op dat in de oorlog er incidenten gebeuren. “En wij weten dat dit een incident is. Het is niet het patroon van het leger en laten wij doen aan waarheidsvinding.” Hij vindt dat er dialoog moet ontstaan, dat er moet worden doorgegaan met verzoening. “Ik strek mijn handen hier op het podium uit naar alle Surinamers…Srananmans jullie begrijpen niet dat dit land dadelijk een ander land zal zijn…”

Bouterse drukte zijn aanhang op het hart om niet te denken dat de NDP, de verkiezingen al gewonnen heeft. “Zo lang de mensen niet klaar zijn met tellen, hebben we niet gewonnen.” Hij gaf mee dat het hard werken geblazen is en deed nogmaals een beroep op eenieder om de gelederen te sluiten. “We kijken naar de toekomst waar we alle mensen nodig hebben, waar we alle Surinamers nodig hebben om de handen in elkaar te slaan, zodat onze kinderen en kinds kinderen het beter kunnen hebben in de ruimste zin van het woord.”
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February