NDP'ers bidden en houden wacht bij Rooseveltkade
22 Jan, 01:54
foto
Een groep NDP'ers bidt kort na middernacht voor dat alles goed gaat straks en dat er recht wordt gesproken. Er wordt gebeden voor president Desi Bouterse. (Foto's: Leroy Troon)


Terwijl de Wulfinghstraat wordt afgesloten, begeeft zich een groep NDP'ers naar de brug aan het begin van de straat. Onder het naambord wordt er innig gebeden “dat alles straks goed gaat, dat er recht gesproken wordt” en uiteraard ook voor de partijvoorzitter en president van het land, Desi Bouterse. Hij moet straks voor de Krijgsraad verschijnen. De groep NDP-ers gaat de nacht daar doorbrengen. Later op de dag gaan zich duizenden partijgenoten aansluiten. Bouterse moet zich om negen uur aanmelden.

Terwijl er gebeden wordt, worden er vlak voor het gerechtsgebouw waar de Krijgsraad is gehuisvest, hoge dranghekken neergezet. Die zijn er bij de vorige zittingen niet geweest. Militairen en politie, doen te voet of in de auto de rondes rondom het afgesloten gebied. Na het gebed wordt Mi kondre tru gezongen. Direct daarna roept men strijdhaftig “strey de fu strei, un no sa frede!” Dan loopt het groepje terug naar het ouderlijke huis van Robin ‘Dobru’ Ravales, dat net tegenover de Wulfinghstraat staat. Voordat een huis dj overneemt worden er eerst enkele stichtelijke liederen gezongen: hori vaste san yu habi…

“Het kan niet zo zijn dat we hier in Rainville zijn en onze leider, onze voorzitter voor de rechter moet verschijnen en dat we doen alsof er niets aan de hand is,” merkt Harriette Bholasingh-Helstone op. Zij is sub coördinator van NDP ressort Rainville. “Er is een heleboel aan de hand. Straks zal er inderdaad recht gesproken worden. We twijfelen niet. Hij heeft ons nu nodig. We staan aan de vooravond van de herdenking van  de revolutie en de verkiezingen in mei. We verwachten niks anders dan dat deze volksleider groots uit de bus zal komen. We willen niets anders dan hem weer als president.” 


De groep gaat de nacht doorbrengen bij de Rooseveltkade. 

Ondertussen zijn er meer militairen en politie zichtbaar. Meerdere politieauto's doen de ronde. De groep NDP'ers wordt wordt wat groter. Er is genoeg eten en drinken. Gezellig is het ook. Paarse NDP-vlaggen proberen te wapperen. Maar er is nog niet zoveel wind tijdens deze kleine uurtjes. Straks begint het echte vlaggenvertoon.  “Hoeveel mensen er straks komen, durf ik niet te zeggen maar het wordt bomvol,” garandeert Bholasingh. “De NDP is een grote partij.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February