Kirpalani stichting doneert 2 leslokalen aan Mytylschool
16 Jan, 01:38
foto
In zo een lokaal van de Mytylschool kunnen 15 kinderen worden opgevangen. Kirpalani stichting heeft twee lokalen gedoneerd aan de school. (Foto: Raoul Lith)


De stichting Mytylschool heeft woensdag twee leslokalen in gebruik genomen. Dit project is overgedragen en gedoneerd door de Kirpalani stichting. “Het idee voor dit project is een tijdje geleden begonnen. We bereiden onze kinderen voor op het vervolgonderwijs”, zegt Joan Voigt, ondervoorzitter van het bestuur van de stichting Mytylschool. Ze geeft aan dat in de praktijk echter de andere scholen vaak niet zijn ingericht voor de leerlingen die de Mytylschool bezoeken.

“Er wordt geen rekening gehouden met leerlingen met een lichamelijke beperking. Ze kunnen niet met hun rolstoel gaan en er zijn geen faciliteiten om naar toilet te gaan,” vertelt Voigt. Volgens haar belanden deze kinderen na een paar weken weer thuis en op gegeven moment weer op de Mytylschool. Hierdoor is het besluit toen genomen door de school om uit te breiden en een (Verbetering Speciaal Onderwijs) VSO klas in te richten voor 15 leerlingen. De beschermvrouwe, first lady Ingrid Bouterse-Waldring, heeft zich onder andere ingezet om het mogelijk te maken dat het terrein dat van Academisch Ziekenhuis Paramaribo was, beschikbaar te krijgen. 

De ondervoorzitter zegt dat al gauw zou blijken dat er meer ruimte nodig zou zijn, omdat de leerlingen een jaartje ouder worden. “We besloten dat er wel voldoende plek op het terrein was voor de faciliteiten en zijn gestart. We hebben de toestemming gehad en dankzij de donor zullen de kinderen genieten van vervolgonderwijs,” zegt Voigt.

“Ik mag zeggen dat de Kirpalani stichting dit project met veel genoegen heeft ontvangen en bereid is weer iets te kunnen doen voor de Mytylschool,” zegt  Kenneth Kross bestuurslid van de Kirpalani stichting. Hij geeft aan dat er de afgelopen jaren een speciale band is ontstaan tussen de school en de stichting. Zo zijn diverse projecten goedgekeurd en uitgevoerd van heel klein tot grote projecten. Het project voor de twee onderwijslokalen heeft de Kirpalani stichting gedoneerd voor ruim U$ 67.000. Kross zegt dat de toewijding voor het project belangrijk is. 
  
Voigt is de Kirpalani stichting erkentelijk voor de bijdrage die steeds wordt geleverd en ook de bereidwilligheid. Het ontwerp van de twee lokalen is gemaakt door Jean Pierre Cheuk A Lam, secretaris van het bestuur. De ontwerper zegt dat de twee lokalen met gemak 50 jaar moeten staan. “Er is niet bespaard op de fundering en we hebben een goede aannemer. Esthetisch gezien hebben we dezelfde stijl gehandhaafd,” zegt Cheuk A Lam. De eisen en gestelde normen zijn terug te vinden in het project.

Door een van de leerlingen is er aan Kirpalani een geschenk overhandigd. De kinderen hebben de aanwezigen hun talenten getoond. De Mytylschool Suriname geeft al meer dan 50 jaar onderwijs aan leerlingen met een fysieke beperking in de leeftijd van vier tot achttien jaar. 

Raoul Lith

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January