Sohansingh: Strijd gaat door tot bestraffing heeft plaatsgevonden
09 Dec 2019, 00:00
foto
Rani Sohansingh, zuster van de vermoorde Robby Sohansingh, voert namens de nabestaanden het woord tijdens de herdenkingsdienst.
(Foto's: René Gompers)


"Dit vonnis betekent eerherstel voor onze geliefden die door de moordenaars en hun trawanten 37 jaren zijn gecriminaliseerd alsof zij bezig waren met een CIA-coup en staatsvijanden/landverraders waren. Dit vonnis betekent dat Desiré Delano Bouterse de geschiedenis is ingegaan als te zijn de moordenaar van deze 15 voorvechters voor democratie en rechtsstaat." Dit zei Rani Sohansingh, zus van Robby Sohansingh, zondagavond bij de herdenkingsdienst van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) in de Alfonsiuskerk. Nabestaanden zijn blij met het vonnis maar eisen bestraffing van de daders. 

"Alhoewel wij als nabestaanden natuurlijk blij zijn dat de moordenaars in eerste instantie zijn veroordeeld, beseffen wij wel degelijk dat we er nog niet zijn. Dit vonnis is na 37 jaar een mijlpaal, maar de moordenaars lopen nog steeds vrij rond. Wij horen de verborgen bedreigingen - ik verwacht dat de justitiële autoriteiten die ook hebben gehoord -  en wij weten dat we de eindstreep nog niet hebben bereikt. Of het nu verzet of hoger beroep wordt, amnestie of gratie, onze rechtvaardige strijd gaat door, totdat overeenkomstig wet en recht ook bestraffing heeft plaatsgevonden. Bestraffing is namelijk het sluitstuk van gerechtigheid," stelde Sohansingh. Haar speech kreeg met luid applaus bijval van de aanwezigen tijdens de multi-culturele herdenkingsdienst van de OGV. 

In de kerk klonk vaker applaus, zondagavond. Nadat de gebruikelijke dia's bij de foto's van de 15 slachtoffers waren aangestoken, kregen zij een staande ovatie. Met het vonnis is herstel van hun eer gekomen. Ook de drie rechters in de burgerkamer van de Krijgsraad werden geroemd om hun moedig besluit om recht te doen geschieden. Betty Goede, voorzitter van de OGV merkte op dat Bouterse veroordeeld is tot 20 jaar cel. Zes medestanders hebben 10 tot 15 jaar opgelegd gekregen.
 

Nabestaanden tijdens de herdenkingsdienst achter de foto's van hun vermoorde geliefden. 

Wat betekent dit vonnis voor de nabestaanden? We krijgen onze broeders er immers niet mee terug, zei Sohansingh. 
In zijn algemeenheid is het primaire doel van berechting: waarheidsvinding.
Dit vonnis heeft volgens de nabestaande die ook jurist is, klaar en duidelijk onder andere de volgende waarheden aan het licht  gebracht:
Dat het plan om de slachtoffers te vermoorden door de moordenaars van te voren en in kalm beraad is voorbereid. 
Dat 14 van de slachtoffers in het holst van de nacht uit hun huizen en 2 uit de gevangenis zijn gehaald en naar het Fort Zeelandia zijn gebracht met toepassing van zware bedreigingen en wapengeweld. Slechts één slachtoffer, Fred Derby, heeft het overleefd.
Dat de slachtoffers weerloos en ongewapend waren
Dat onze broeders niet met een couppoging bezig waren 
Dat zij niet op de vlucht zijn doodgeschoten 
Dat zij mishandeld en gemarteld zijn, waarna vuurpelotons splinternieuwe wapens op hen leeggeschoten zijn. Bij de opgravingen zijn in één van de lijkkisten meer dan 20 kogels aangetroffen. 
Dat verbrijzeling van het hersenweefsel of doodbloeding steeds de doodsoorzaak was.
Dat het door de hoofdverdachte opgegeven alibi vals was: hij was gedurende de hele periode van de executies in het Fort aanwezig
Dat de  hoofdverdachte de leiding had bij de uitvoering van de moorden (wettig en overtuigend bewezen)
Dit vonnis van de Krijgsraad heeft de leugens van de moordenaars dan ook volledig ontkracht. 

U kunt de gehele toespraak hier downloaden. 
pdf-icon.gif Toespraak_Rani_Sohansingh_8_december_2019.pdf                
Advertenties