Somohardjo: Politiek vonnis is 'nonsens'
08 Dec, 05:02
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur roept de oppositie op om te bundelen. Dit is nodig om de NDP de pas af te snijden.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, vindt het nonsens dat de NDP praat van een politiek vonnis in het 8 december strafzaak. Ex-legerleider Desi Bouterse, die ook president en voorzitter is van de NDP, heeft 20 jaar celstraf opgelegd gekregen. Het vonnis is door de VS, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk geaccepteerd. Ook de International Commission of Jurists heeft het vonnis geaccepteerd. De oppositie, het Comité Christelijke Kerken, de Interreligieuze Raad in Suriname, de vakbeweging hebben het vonnis geaccepteerd. Alleen de NDP blijft achter haar voorzitter staan, concludeert Somohardjo. 

Pertjajah Luhur heeft zaterdagavond een druk bezochte massameeting gehouden in haar hoofdkwartier te Beekhuizen. Eerder op de dag waren er activiteiten voor kinderen, terwijl tijdens de partijraadsvergadering de aspirant-kandidaten zijn goedgekeurd. Zij moeten zich in de komende periode in het veld waarmaken. Daarna zal de partij een keuze maken wie op de kandidatenlijst die in april ingediend wordt, zullen prijken. Somohardjo is blij dat onder zijn leiding een eenheidsbeweging is ontstaan, waarin naast PL ook zitting hebben de KTPI, PDO en Nieuw Suriname. Somohardjo benadrukte dat ten koste van alles voorkomen moet worden dat de NDP weer aan de macht komt. Net als verschillende sprekers stelde hij dat het land naar de afgrond is gebracht door de NDP. Daarom is het belangrijk om een hechte eenheid te vormen. De oppositie moet zich bundelen en samenwerken. De NDP mag volgens Somohardjo niet meer dan 17 zetels behalen de komende verkiezing. Op de massameeting voerden namens de VHP, hoofdbestuurslid Mahinder Rathipal en voor ABOP, Assembleelid Edward Belfort het woord. 

De PL-voorzitter wees erop dat niet gesteld kan worden dat de massa bij de NDP zit. De ABOP had ook een grote vergadering op Bronsplein. De opkomst op de massameeting bewijst volgens de politicus ook hoe groot de PL is. Ook VHP had een grote vergadering. Al de partijen moeten samenwerken in elk geval op regionaal niveau. Dit had Somohardjo de vorige verkiezing ook aangegeven. Door samen te werken kan de NDP worden verslagen, meent de PL-voorzitter. Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January