Dankbaarheid overheerst bij 21 jaar PL
06 Dec, 02:48
foto
Paul Somohardjo is dankbaar dat de partij haar 21e jaar heeft bereikt.


Dankbaarheid is het gevoel dat overheerst bij 21 jaar Pertjajah Luhur (PL). Dankbaarheid omdat de partij het zoveel jaren heeft overleefd, ondanks alle tegenslagen. Leden en sympathisanten zijn donderdagavond bij elkaar gekomen om een dankdienst te houden ter ere van de verjaardag van de partij. 

Als een van de hoogtepunten in de afgelopen 21 jaar ziet partijleider Paul Somohardjo de periode waarin de partij het voorzitterschap van De Nationale Assemblee mocht invullen. Hij heeft gedurende vijf jaar leiding gegeven aan het parlement, een van de vele momenten waarvoor hij zeer dankbaar is. 

“Ik bereid me nu voor om over te dragen aan degenen die na mij komen. Volgend jaar ben ik 77 als God het wil en dat zal mijn laatste verkiezing zijn”, zegt Somohardjo. Hij zal de PL nog wel helpen begeleiden, zodanig dat de partij met of zonder hem zal blijven voortbestaan. Hij vindt dat het nu tijd is dat de jongeren zich klaarmaken om over te nemen. “Willen of niet, eens zullen ze moeten overnemen. Ook al bemoeien ze niet met de politiek, uiteindelijk zal de politiek wel met hen bemoeien.” Ook Somohardjo is door dat proces gegaan. Toen was het Jopie Pengel die hem ontdekte. Hij wil bij deze daarom alle jongeren interesseren om zich bij de partij aan te sluiten. “Je gaat niet direct minister worden, natuurlijk. Loop mee met ons en leer het vak, doe ervaring op”, zegt hij. 


Leden en sympathisanten tijdens de dankdienst n verband met 21 jaar PL.

Aan degenen die zeggen dat politiek vies is, geeft hij mee dat politiek op zich niet vies is; het zijn de mensen die politiek voeren, die bepalen hoe zij daar invulling aan geven en op welke wijze zij politiek willen voeren. “Daarom doe ik een beroep op de jongeren om niet naar anderen te luisteren, kijk naar wat je gevoel je zegt, jij weet dat beter dan wie dan ook. Als je zegt dat politiek vies is, dan moet je dat goed schoonmaken. Uiteindelijk moet een land politiek hebben, anders heb je een dictatoriale staat. Als je in een democratische staat wil leven, zal je met de politiek moeten bemoeien. In een democratische staat is het de stem van het volk”, zegt Somohardjo. De PL bestaat vandaag precies 21 jaar, maar zal haar verjaardagsfeest zaterdag houden. Tijdens deze grote feestbijeenkomst zullen alle aspirant DNA-kandidaten aan het publiek worden gepresenteerd. 


Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January