Interim-regering beschuldigt Morales van opruiing en terrorisme
22 Nov, 18:51
foto
Voormalig president van Bolivia, Evo Morales, spreekt tijdens een persconferentie in Mexico City. (Foto: Reuters)


De interim-regering van Bolivia heeft vrijdag een strafrechtelijke klacht ingediend tegen voormalig president Evo Morales wegens vermeende opruiing en terrorisme, zei de minister van Binnenlandse Zaken. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de bondgenoten van Morales die ze beschuldigen van corruptie en aansteken van onrust.

Tussentijdse president Jeanine Anez, een voormalige senator en tegenstander van Morales, heeft sinds haar aantreden vorige week te maken gehad met een golf van demonstraties van  aanhangers van Morales.

Morales en zijn vicepresident zijn op 10 november afgetreden onder druk van veiligheidstroepen en anti-regeringsdemonstranten, te midden van meldingen van onregelmatigheden bij de verkiezingen van 20 oktober. Morales vluchtte naar Mexico en zegt dat hij tijdens een staatsgreep is verdreven. Sinds hij ontslag nam zijn minstens 29 mensen gedood in botsingen.

Minister van Binnenlandse Zaken, Arturo Murillo, zei dat hij het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om een ​​onderzoek naar Morales te openen, op basis van audio waarin, vanuit Mexico, naar verluidt plannen werden opgesteld voor wegblokkades in Bolivia om de interim-regering te destabiliseren. De voormalige minister van Volksgezondheid, Gabriela Montano, noemde de audio 'nep'. Murillo vertelde journalisten buiten het parket in La Paz: “Het bewijs is duidelijk. We hebben het gepresenteerd."

Morales zei op Twitter dat de autoriteiten de dood van demonstranten moeten onderzoeken in plaats van hem achterna te gaan op basis van wat hij beschreef als nepbewijs. Het was onduidelijk of officieren van justitie Morales zouden onderzoeken of uiteindelijk aangifte zouden doen.

Het blokkeren van wegen is een veel voorkomende vorm van protest in Bolivia en een groot deel van Zuid-Amerika, hoewel immense blokkades door aanhangers van Morales de afgelopen week brandstof en voedsel in sommige steden hebben afgesneden.

Autoriteiten hebben vanwege blokkades in minder dan een week zo'n 1.400 ton voedsel per vliegtuig naar de steden La Paz, El Alto, Oruro en Sucre getransporteerd, vertelde minister van Productieve Ontwikkeling, Wilfredo Rojo, vrijdag aan journalisten.

Anez smeekte demonstranten een einde te maken aan een voortdurende blokkade bij een aardgasfabriek die La Paz bevoorraadt. Acht mensen stierven in botsingen nadat het leger op dinsdag de toegang tot het terrein met geweld had vrijgemaakt. "Ik vraag om bezinning van broeders die deze onnodige blokkade opwerpen," zei Anez op vrijdag in het presidentiële paleis. "We zijn allemaal Bolivianen. Je kunt de stad La Paz niet straffen."

Anez herhaalde dat ze slechts lang genoeg aan de macht zal blijven om nieuwe verkiezingen te houden. Maar haar critici zeggen dat haar kabinet de grenzen van een overgangsregering heeft overschreden door wijzigingen aan te brengen in het buitenlands beleid en te dreigen de bondgenoten van Morales te straffen.

Onder Anez hebben autoriteiten beweerd dat verschillende bondgenoten van Morales hebben deelgenomen aan criminele activiteiten, waaronder de voormalige minister van Cultuur, de broer van de voormalige vicepresident en de vicepresident van zijn politieke partij Movement to Socialism (MAS).

Murillo zei vrijdag dat hij ook officieren van justitie vroeg om de voormalige vicepresident van Morales, Juan Ramon Quintana, te onderzoeken op opruiing en terrorisme, omdat hij naar verluidt een persbureau zou hebben verteld dat Bolivia een modern Vietnam zou worden.

Een advocaat verbonden aan tegenstanders van Morales, Jorge Valda, zei dat hij van plan was de autoriteiten te vragen om een ​​arrestatiebevel uit te vaardigen voor de 25-jarige dochter van Morales, Evaliz Morales, op dinsdag wegens vermeende opruiing en corruptie.