Brazilië: Bolsonaro doet politieke gok met eigen partij
21 Nov, 19:53
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een nieuwe politieke partij opgericht die corruptie zal tegengaan en christelijke waarden zal bevorderen. (Foto: Reuters)


De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft donderdag een nieuwe politieke partij gelanceerd, de Alliance for Brazil (APB), onder de vlag van de strijd tegen corruptie en het bevorderen van christelijke waarden. Het is een besluit dat zijn basis zou kunnen versnipperen.

Honderden enthousiaste supporters kwamen bijeen in een hotel in Brasilia om naar Bolsonaro te luisteren nadat hij de eerste vergadering van de partij had geleid, de statuten had opgesteld en het uitvoerend comité had benoemd - bevoegdheden die hij miste in de rechtse Social Liberal Party (PSL). "We hebben vandaag de gelegenheid om alle Brazilianen van goede trouw te verenigen voor de toekomst van ons vaderland," zei hij in een toespraak bij de lancering.

De stap om de PSL te dumpen is een riskante voor de voormalige legeraanvoerder, die een golf van conservatief sentiment had gecreerd Brazilië om de verkiezingen van vorig jaar te winnen. Het kan maanden duren om de nieuwe partij te formaliseren, terwijl de deadlines dreigen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Toch bereikte de relatie van Bolsonaro met het PSL-leiderschap de afgelopen maanden een breekpunt toen ze vochten voor controle over zijn omvangrijke campagnefondsen. De partij kwam vorig jaar uit de vergetelheid en werd de op een na grootste in het Braziliaanse congres nadat Bolsonaro zijn presidentiële campagne begon.

De APB kondigde donderdag aan dat Bolsonaro de president van de partij zou zijn en zijn oudste zoon, senator Flavio Bolsonaro, zijn eerste vicepresident zou worden. De partij moet eind april ongeveer 500.000 handtekeningen verzamelen om zich te kunnen registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2020.

"Het is een beetje kamikaze wat ze proberen te doen," zei Daniel Falcao, een professor in kiesrecht aan de Universiteit van Sao Paulo. "Ik denk niet dat het onmogelijk is, maar het zal veel werk kosten om de handtekeningen op tijd te krijgen en ze te analyseren."

Bolsonaro wil zijn enthousiaste sociale media-aanhang voor de petitie mobiliseren, maar volgens de huidige kieswetten van Brazilië moeten de handtekeningen fysiek op papier worden verzameld.

Als het kieshof geen digitale handtekeningen toestaat, zei Bolsonaro donderdag tegen verslaggevers, zal de APB niet deelnemen aan de campagne van volgend jaar omdat er niet genoeg tijd is om handtekeningen te verzamelen, te verifiëren en de partij te registreren.

Organisatoren van zijn nieuwe partij verwachten steun van velen in de snelgroeiende evangelische christelijke bevolking van Brazilië, die afgelopen oktober massaal op Bolsonaro stemde. De gelovigen voelden zich aangetrokken door zijn gelofte om te stoppen met stappen om abortus, homohuwelijk en het gebruik van marihuana te legaliseren.

Bolsonaro heeft gezegd dat hij hoopt dat een meerderheid van de 53 wetgevers van de PSL en drie senatoren hem zullen volgen naar de APB. De statuten van de partij omvatten de verplichting om het leven te verdedigen vanaf het moment van conceptie en het recht vast te stellen om vuurwapens te dragen om privé-eigendom te beschermen.