VES-voorzitter: Lening Oppenheimer druppel gloeiende plaat
22 Nov, 00:00
foto
Winston Ramautarsing aan het woord tijdens een lezing van de VES en de Surinaamse Vereniging van Journalisten. De inleiding is verzorgd door Sheila Sitalsing (rechts). Naast haar panelleden Nita Ramcharan en Just Vriesde. (Foto: VES)


De overbruggingslening van US$ 150 miljoen via Oppenheimer is een druppel op de gloeiende plaat van de Staatsschuld. Nu al moet er 2.4 miljard worden afgelost aan schuld, terwijl de inkomsten van de Staat SRD 6.5 miljard zijn. Ruim 38% van de inkomsten gaat naar aflossingen van leningen. De uitgaven zijn ruim SRD 13 miljard. Dit zegt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, in gesprek met Starnieuws. Hij voert aan dat het enorme gat in de begroting wordt gedekt door leningen. 

De leningen zullen straks verder toenemen wanneer president Desi Bouterse de volgende week naar China gaat. Aansluitend zal hij ook Servië en Cuba aandoen. In China zullen leningsovereenkomsten worden gesloten voor infrastructuur (Dalian 5). Ook is er sprake van een lening voor de rehabilitatie van de Johan Adolf Pengel luchthaven. Tegenover al deze leningen is er geen groei van de productie, stelt Ramautarsing. Of de oppositie aan de macht komt, of als de NDP weer deel zal uitmaken van de regering, de samenleving zal moeten opdraaien voor de gigantische schulden die worden gemaakt, waarschuwt de VES-voorzitter. 

Voor de lening van US$ 150 miljoen is als onderpand de dividendbetalingen van Staatsolie, royaltybetalingen van Iamgold en inkomsten van de Staat uit de stroomafname van de Afobaka Hydro dam. Over een half jaar moet er US$ 7.5 miljoen aan rente worden betaald. Na 18 maanden moet de gehele lening met rente worden afbetaald. Indien de regering dan niet in staat is om te betalen, dan kan er beslag gelegd worden via de rechter op de tegoeden van de bedrijven. Als Staatsolie ook alle dividend moet afdragen aan de Staat, betekent dit ook volgens Ramautarsing dat het moeilijk zal zijn voor het bedrijf om vervangingsinvesteringen te doen. Ook zullen er onvoldoende middelen zijn voor uitbreiding, tenzij Staatsolie meer winst gaat maken. 

Wat de Afobakadam betreft die per januari 2020 in handen van de Staat komt, zal alleen winst gemaakt worden als de stroomtarieven de lucht in gaan. Op zich vindt de VES-voorzitter het niet verkeerd als de tarieven aangepast worden. Volgens hem vindt er nu te veel verspilling plaats. Het leningenbeleid van de regering zal een strop worden voor de samenleving. Gecombineerd met het uitgavenpatroon, zal de economie volgend jaar in een diep dal terechtkomen. De wisselkoers zal omhoog schieten en ergens boven de 10 SRD voor de US$ terechtkomen, voorspelt Ramautarsing. Politieke partijen die zich opmaken om de regeermacht te krijgen het komende jaar moeten nu al hun huiswerk maken, stelt de VES-voorzitter.