Export bacoven opnieuw vastgelopen
17 Nov, 04:42
foto
Door de bacovenziekte die piekte in 2015 is 40% van de aanplant van FAI verloren gegaan.


De export van bacoven is opnieuw vastgelopen. Nadat na bijna twee weken, maandag de productie weer was opgestart, is het na drie dagen weer gestopt. Het bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries (FAI) heeft een financieringsprobleem, waardoor de import van dozen ook niet tijdig kan plaatsvinden.

Starnieuws verneemt dat er pas tegen eind van volgende week weer een hoeveelheid dozen worden verwacht. In de dozen worden de bacoven bestemd voor de export verpakt. Maandag waren er ongeveer 5.000 dozen ontvangen, goed voor drie dagen productie. De hoeveelheid die in de eerste drie dagen van de afgelopen week zijn geproduceerd zijn geëxporteerd naar Trinidad en Tobago.

Sinds de aanplant van het bacovenbedrijf is aangetast door de Moko ziekte bijna vier jaar geleden, is de financiële positie van het bedrijf, dochteronderneming van het Belgisch/Franse Univeg NV, verzwakt. In totaal is ongeveer 40% van de aanplant van FAI, zo'n 400 hectare, onbruikbaar geworden door de ziekte die veel bacovenproducerende landen in de regio heeft getroffen.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de werknemers van FAI te Nickerie, heeft de situatie van het tekort aan verpakkingsmateriaal toegeschreven aan een onverantwoorde bedrijfsvoering. Tegenover Starnieuws merkte hij de vorige week op dat het nog nooit is voorgekomen dat er niet kon worden geëxporteerd om dat er geen dozen voorradig waren. Hij kan geen begrip opbrengen voor de situatie en stelde dat de werknemers het dubbel en dwars moeilijk hebben om de plant eerst als een baby te verzorgen, om deze vervolgens met het badwater weg te gooien. Hij doelde daarmee dat de oogst van de bacoven gewoon doorgaat, maar op het veld wordt vernietigd.

Van de Surinaamse autoriteiten is er nog geen reactie gekomen over de kritieke situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Starnieuws verneemt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, dat voor 10% aandeelhouder is, al enige tijd bezig is met het bedrijf. Dwarka heeft benadrukt dat meer dan duizend banen op het spel staan. Ook voor de Staat betekent de productiestilstand, inkomstenderving. In 2014 werd het voormalige Stichting Behoud Bananensector (SBBS) verkocht voor US$ 31 miljoen aan Univeg NV. De verkochte waarde uitgedrukt in beplante en niet beplante arealen, opstallen en alle andere bezittingen, vertegenwoordigen 90 procent van alle aandelen.