Verklaring over sluiting sukadefabriek na vier jaar
12 Nov, 13:29
foto
Gekonfijte sukade geproduceerd door Suriname Candied Foods NV. (Foto: SCF)


De business environment in Suriname en het investeringsklimaat zijn de directe oorzaak van de sluiting van de sukadefabriek van Suriname Candied Fruits NV in Saramacca. Inmiddels zijn de medewerkers ontslagen nadat daartoe de ontslagvergunning was goedgekeurd. De medewerkers waren in de helft van juli  al mondeling ontslag aangezegd.

Directeur Ruud Souverein van Suriname Candied Fruits NV zegt in een verklaring dat de resultaten van het bedrijf al een aantal jaren achterblijven bij de prognoses. Samenwerking met de boeren heeft altijd geleid tot voldoende aanlevering van sukade, maar de problemen deden zich voor bij de productie. Volgens Souverein was het niet mogelijk om continue tevreden klanten te hebben. "Behouden van grote klanten is moeilijk als je niet kan voldoen aan de kwaliteitseisen en eisen op het gebied van volume, prijs en leveringsbetrouwbaarheid."

Hij geeft aan dat er een groot scala van problemen daarbij een rol spelen. "Van niet goed werkende productiemiddelen tot gemiddeld een keer per week stroomuitval in 2018 en problemen met wisselende waterkwaliteit tot problemen bij de export en verstoppingen in het systeem in Suriname," somt de SCF-directeur op. Het gevolg liet zich raden. Al enkele jaren lukte het de fabriek niet om goed te produceren, waardoor er verliezen werden geleden. Souverein zegt dat er geen andere mogelijkheid was dan de ontslagaanvraag, "gewoonweg omdat we niet meer in staat waren en zijn om de salarissen te betalen."

Het management van het bedrijf neemt de verantwoordelijkheid van de ontstane situatie op zich en zegt "wij konden geen andere conclusie trekken dat wij blijkbaar niet in staat zijn om situaties dusdanig te veranderen zodat wij in staat zouden zijn om grootschalige export naar Europa te realiseren." Het managementteam kijkt nu op het op veel kleinere schaal de productie van gekonfijt fruit kan continueren. Niet meer voor de Europese markt, maar vooral voor de lokale en regionale markt, verduidelijkt Souverein. Zo is te Helena Christina begin deze maand op kleine schaal opnieuw gestart met afname van sukade van de sukadeboeren en de bewerking daarvan.

De fabriek werd in 2015 operationeel en had goede perspectieven. Een jaar na de opstart was Souverein er nog vol van om de Canadese markt te betreden. Het streven van SCF was om vorig jaar 20% van zijn productie op de Canadese markt te hebben. Kwaliteit, voedselveiligheid en continuïteit waren gegarandeerd, zei de SCF-directeur toen. Hij hoopt dat zijn bedrijf een voorbeeld kon zijn voor andere bedrijven in Saramacca en de rest van Suriname.