SCF wil internationale leverancier van sukade worden
16 Feb 2015, 00:50
foto
Met belangstelling kijken president Desi Bouterse en gezelschap naar het schillen van de sukade.


President Desi Bouterse heeft zondag officieel de fabriek geopend van Suriname Candied Fruits (SCF). Het bedrijf in Saramacca verwerkt op grote schaal sukade, papaja, ananas en gember tot hoogwaardige producten voor nationaal gebruik en de export. SCF heeft de potentie om uit te groeien tot een internationale leverancier van sukade. Amerika en Nederland zijn wereldwijd de enige grote spelers in deze sector.

De president is erg onder de indruk van het bedrijf. Hij hield zijn toespraak kort en beperkte zich tot warme felicitaties en gelukwensen. Hij gaf toe niet zoveel te weten over de sukade en keek uit naar de rondleiding. Bouterse had heel veel vragen voor Ruud Souverein, de CEO van SCF. Er werd een demonstratie gegeven van het verwerkingsproces en is er uiteraard geproefd van de eindproducten die behoorlijk in de smaak zijn gevallen. Sukade is het hoofdproduct van SCF.

In 2009 is begonnen aan de herintroductie van de sukadeteelt in Suriname. “De plant kwam vroeger vaak voor maar is door de ‘import demon’ verdwenen. We hebben het land afgezocht en een paar planten gevonden op Groningen en op een proefstation van LVV. Van die paar bomen hebben we nu 9000. LVV zorgt voor de vermeerdering.” De waarde van de sukade zit voor de mens in de schil. De vrucht wordt als voer voor vee gebruikt. Sukade wordt voornamelijk gebruikt in gebak als cake, oliebollen en kerstbrood. Er kunnen ook verschillende siropen gemaakt worden van de vrucht. De vrucht wordt net als de andere fruit gekonfijt.

Investering van 1.5 miljoen euro
Er is ruim 1.5 miljoen euro geïnvesteerd. Een derde daarvan is subsidie uit Nederland, de rest komt van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) en Canada. De leden van de 25 familiekwekerijen die verbonden zijn aan SCF zijn opgeleid om sukade te telen. Er zijn ondertussen al 13 kwekerijen gecertificeerd. Elke kwekerij verdient ruim SRD 2000 aan de sukadeteelt. “Wij willen naar 100 kwekerijen” deelde Souverein mee aan Bouterse. “Maar daarvoor gaat u uw best moeten doen.” Bouterse heeft toegezegd zijn best te doen. Ook enkele boeren die nu problemen hebben met de titel op hun gronden mogen een oplossing verwachten gaf de president aan.

SCF is het enige bedrijf in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika dat op zo een grote schaal sukade produceert. “De vooruitzichten zijn fantastisch”, zegt Souverein. “Je vraagt je af waarom men niet eerder vanuit een ontwikkelingsland is begonnen om zo’n product te maken, gekonfijte sukade. Wereldwijd zijn er maar twee concurrenten, Nederland en Amerika en er is nog zoveel ruimte voor een derde speler. Amerika richt zich op de eigen markt. De Nederlanders importeren de sukade en duurt het langer voordat ze een eindproduct hebben geleverd. SCF beheerst alles, van plantje tot eindproduct en de klanten. Het is niet zo moeilijk om nummer twee te worden.” Het bedrijf heeft al geëxporteerd naar Mauritius, Afrika en Barbados. Dit jaar wordt er verscheept naar China en Canada. De sukade en siropen zijn in Suriname verkrijgbaar onder de naam ‘Linka’.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April