Succesvol ondernemen in Suriname heel goed mogelijk
26 Nov 2014, 22:00
foto
Een moment tijdens de rondleiding door de fabriek van SCF te Saramacca.


Suriname Candied Fruits NV (SCF), de moderne sukadekwekerij van de familie Boschmann te Saramacca, is van plan ca 95% van haar productie te exporteren. Om dit te realiseren neemt het bedrijf alleen fruit af van gecontracteerde boeren met een GLOBAL.A.P. certificaat. SCF functioneert volgens de regels van IOS 22000 en in december is er een pre-audit, in het eerste kwartaal gevolgd door de definitieve audit. Het bedrijf hoopt per die datum internationaal aan te kunnen tonen dat alles bij haar in orde is.

De informatie over SCF kwam naar voren bij een rondleiding door de kwekerij en de fabriek op 25 november, van afgevaardigden van ongeveer 100 bedrijven uit onder meer Curaçao, Aruba, St-Maarten, Bonaire en Nederland. De groep is in Suriname voor deelname aan de 19e Handelsmissie in Suriname. Organisator van de missie is Peter Oerlemans van Interexpo, Curaçao, met ondersteuning van de Nederlandse ambassadeur.

Internationale eisen
Het terrein waarop de kwekerij staat was drie jaar geleden nog bos. De kwekerij voldoet aan alle internationale eisen voor groente en fruit op het gebied van voedselzekerheid, mens en milieu. Juni afgelopen jaar behaalde de familie Boschmann samen met nog 10 outgrowers van SCF het felbegeerde GLOBALG.A.P.-certificaat. De bezoekers vonden het prachtig dat er in een paar jaar tijd zoveel is bereikt. SCF garandeert afname en prijs van het product en bereid momenteel export naar Europa, Afrika, Canada, Midden- en Zuid-Amerika voor. De onderneming wekt stroom op met een zonne-installatie en heeft een eigen waterbron en een zonnepanelenproject in voorbereiding.

Op de ranking van de Wereldbank voor 2015, staat Suriname op de 165e plaats van 189 landen en dat is geen goede klassering, zegt Ruud Souverein van SCF. “Er is nog veel werk aan de winkel, maar ook moet men zich realiseren dat dergelijke klasseringen niet zaligmakend zijn. SCF bewijst tot nog toe dat het mogelijk is succesvol te ondernemen in Suriname en de 13 outgrowers laten zien dat er zeker gemotiveerde werkers in de landbouw in Suriname aanwezig zijn."

Souverein meent dat voor succesvol zakendoen in Suriname, uitgegaan moet worden van een internationale behoefte voor een product of dienst. In een uitgebalanceerd business plan moet er aandacht zijn voor het product, maar ook voor onderwerpen als kwaliteitsbeheersing, volume, marketing en export. “Allerbelangrijkste is dat gewerkt wordt met een ervaren management dat thuis is in alle belangrijke facetten van het ondernemen. Saramacca heeft voor de keuze van de vestigingsplaats nog een paar streepjes voor op ‘de stad’. Zo is er in Saramacca geen bouwvergunning nodig, is er weinig criminaliteit en is er nog redelijk gemakkelijk gemotiveerd personeel te krijgen.”
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April