2020 Verkiezingsjaar voor aantal Caribische landen
10 Nov, 18:28
foto


In de Caribisch regio wordt het volgend jaar extra druk, aangezien verschillende Caribische landen naar de stembus zullen gaan. Een verkiezingsstrijd waarbij de huidige regeringen een nieuw mandaat zoeken en oppositiekrachten proberen deze af te zetten. Suriname gaat om 25 mei 2020 naar de stembus. St. Maarten (9 januari) en St. Kitts and Nevis zullen echter de eersten in de regio zijn die volgend jaar gaan stemmen. Ofschoon er nog geen datum is vastgesteld, wordt aangenomen dat de algemene verkiezingen op St. Kitts and Nevis in februari zullen worden gehouden.

Met veel brandende problemen in de regio, van de betrekkingen tussen de VS en China en de opkomst van nieuwe economische grootmachten tot Venezolaanse en Haïtiaanse migranten en uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, zouden de verkiezingen in de regio op verschillende gebieden grote gevolgen kunnen hebben.

Buurland Guyana houdt zijn verkiezingen op 2 maart. De verkiezingsdatum werd aangekondigd een jaar nadat de belangrijkste oppositie People's Progressive Party Civic (PPP/C) met succes een motie van wanvertrouwen tegen de coalitieregering van president David Granger indiende. Hoewel de grondwet bepaalt dat de verkiezingen 90 dagen na de motie van wantrouwen moeten worden gehouden, heeft de regering haar wettigheid betwist. Het Caribische Hof van Justitie (CCJ), het hoogste gerechtshof van het land, heeft echter in juli gezegd dat de motie van wantrouwen geldig was. Het drong er bij alle partijen op aan zich te houden aan de bepalingen van de grondwet van het land.

In de Dominicaanse Republiek worden de algemene verkiezingen op 17 mei gehouden. De Dominicaanse Bevrijdingspartij is sinds 1996 aan de macht. Als Suriname acht dagen later -op 25 mei- gaat stemmen, zal president Desi Bouterse met zijn Nationale Democratische Partij proberen een derde termijn veilig te stellen.

Trinidad en Tobago
De datum voor de algemene verkiezingen in Trinidad en Tobago moet nog worden aangekondigd. Dat zal ongetwijfeld niet worden aangekondigd tot na de lokale verkiezingen van het land die op 2 december worden gehouden. De huidige partij van het land, de People's National Movement, zal proberen de macht te behouden, maar staat ​​voor een zware strijd tegenover de oppositie, het United National Congress. Een aantal kleinere partijen heeft aangegeven het voornemen te hebben om de belangrijkste partijen voor de 42 verkiezingsplaatsen uit te dagen.

Anguilla
Ook Anguilla gaat begin volgend jaar naar de stembus. Er is echter nog geen datum vastgesteld.  Het land bereidt zich echter voor op mogelijk een zwaar gevecht voor de gevestigde partijen, omdat oppositiegroepen zich onlangs verenigden in de Anguilla Progressive Movement (APM) onder leiding van arts Elis Webster.

St Vincent en de Grenadines
Premier Ralph Gonsalves heeft onlangs aangekondigd dat de verkiezingen tegen het einde van 2020 zullen worden gehouden vóór de constitutionele vervaldatum in 2021.

St. Eustatius gaat naar het zich laat aanzien op 21 oktober stemmen voor een nieuwe eilandsraad.

Belize
Premier Dean Barrow heeft aangekondigd dat er in november 2020 verkiezingen zullen worden gehouden. Zijn United Democratic Party (UDP) zal het opnemen tegen de People's United Party (PUP) van de oppositie. Barrow zal naar verwachting met pensioen gaan als UDP-leider bij de nationale conventie en leiderschapsverkiezingen begin 2020.

Puerto Rico
Ook Puerto Ricanen gaan in november stemmen. Ze zullen op 3 november een nieuwe gouverneur kiezen, dat is op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Turks- en Caicoseilanden
Om de vier jaar worden er verkiezingen gehouden op de Turks- en Caicoseilanden. Hoewel er geen datum is aangekondigd, zijn de voorbereidingen van de twee belangrijkste partijen: de Progressive National Party en de Democratische Volksbeweging in volle gang, meldt  de website Caribbean Elections.