Brazilië: Vrijgelaten Lula zet toon voor strijd
10 Nov, 02:48
foto
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva begroet zijn aanhangers nadat hij uit de gevangenis is vrijgelaten, in Sao Bernardo do Campo, Brazilië. (Foto's: Reuters)


De voormalige leider van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft zaterdag scherp uitgehaald naar de rechtse president Jair Bolsonaro voor het verarmen van werkende Brazilianen. In een toespraak een dag nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis, zwoer hij om links te verenigen om de verkiezingen in 2022 te winnen.

Lula's 45 minuten durende toespraak tot juichende supporters was vooral gericht op het verslaan van Bolsonaro en het verbeteren van de economische omstandigheden van de arbeidersklasse. Hij sprak ook over uiteenlopende onderwerpen, van zijn verloofde tot solidariteit met linkse regeringen in Bolivia en Venezuela.

Lula, die president was van 2003 tot 2010, haalde ook uit naar een lange lijst van politieke vijanden, waaronder Bolsonaro, minister van Economie Paulo Guedes en minister van Justitie Sergio Moro, een voormalige rechter die aanvankelijk besliste om Lula te veroordelen. "Ik wil ze vertellen dat ik terug ben", vertelde de 74-jarige aan honderden supporters die in rood waren gekleed, de kleur van zijn Arbeiderspartij. Hij zei dat Guedes probeert Brazilië economisch opnieuw te maken naar het beeld van Chili, lang gezien als een model van financieel conservatief bestuur, maar dat dat beleid de reden is voor de wijdverbreide straatprotesten die zijn Latijns-Amerikaanse buurman verlammen.

Een rechter beval dat Lula vrijdag moest worden vrijgelaten, een dag nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof een breder vonnis had uitgevaardigd waarin de verplichte gevangenschap van veroordeelde criminelen werd beëindigd nadat ze hun eerste hoger beroep hadden verloren. Lula was opgesloten in een veroordeling wegens corruptie met een gevangenisstraf van bijna negen jaar.

Bolsonaro vertelde verslaggevers in Brasilia: "Laten we geen ruimte geven om een ​​compromis te sluiten met een veroordeelde." Eerder op Twitter riep de president op dat supporters zich bij de agenda van zijn regering zouden scharen, waaronder een ernstige verstrakking van de overheidsuitgaven. Hij zei dat ze de volgende fase van herstel van Brazilië niet mogen laten ontsporen. "Geef geen munitie aan de schurk, die momenteel vrij is, maar vol schuld," zei Bolsonaro. Terwijl Bolsonaro Lula niet bij naam noemde, richtte zijn linkse rivaal zich rechtstreeks tot de president. "Als we hard werken, zal in 2022 de zogenaamde linkerzijde waar Bolsonaro zo bang voor is ultra-rechts verslaan," zei hij.

Lula, die het presidentschap verliet met torenhoge goedkeuringsclassificaties, kan tot 2025 niet in functie treden onder de Braziliaanse 'Clean Record'-wet vanwege een veroordeling voor het aannemen van steekpenningen. Maar zijn vrijlating zal naar verwachting links van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar stimuleren.

Lula werd in 2018 gevangengezet nadat hij schuldig was bevonden aan het ontvangen van steekpenningen van bouwbedrijven in ruil voor overheidsopdrachten. Hij heeft altijd volhard in zijn onschuld. Op zaterdag herhaalde hij dat minister van Justitie Moro, aanklagers en politie om politieke redenen over zijn schuld logen. “(Ik) reageer niet op criminelen, gevangen gezet of vrijgelaten. Sommige mensen verdienen het om genegeerd te worden," reageerde Moro op Twitter.