Binnenstad niet schoongemaakt; bond Milieubeheer in actie
09 Nov, 00:57
foto
Vakbondsleider Hugo Blanker


De actie van de werknemers van de Straatonderhouddienst is vrijdagmiddag met onmiddellijke ingang overgenomen door de Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM). De binnenstad is vrijdag dus niet schoongemaakt door Openbaar Groen, deelt voorzitter Hugo Blanker mee.  

Het bondsbestuur heeft in de afgelopen periode vaker tevergeefs gewezen op de steeds verslechterde werksituatie.  Volgens de bond ontloopt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie haar, terwijl zijn ministerie steeds weer in gebreke blijft. 

De werknemers weigerden langer met het afkeurenswaardig materiaal te werken en wachtten de komst van de bond af. Blanker heeft zich op het verzamelpunt te Ondrobon nabij de Calorschool georiënteerd. Hij kwam al direct tot de  constatering dat de werkomstandigheden onhoudbaar zijn voor de werknemers. “De bond is niet bereid de verantwoordelijkheid voor deze situatie te dragen en wij nemen de actie met onmiddellijke ingang over”, stelt de bondsvoorzitter. Hygiënisch en functioneel, is werken onder die situatie niet verantwoord.

Blanker licht toe dat de directe aanleiding onder andere zijn: vuiltonnen, die van alle kanten gebarsten zijn, de afwezigheid van veiligheidsvesten, ondeugdelijke harken en ander materiaal. De medewerkers hebben ook in geen twee jaar veiligheidsschoeisel ontvangen van de dienst.