Bolivia: Morales ongeschonden na noodlanding helikopter
05 Nov, 21:11
foto
De oppositie heeft de herverkiezing van Evo Morales afgewezen en frauduleus genoemd. (Foto: Reuters)


Een helikopter die de president van Bolivia, Evo Morales, vervoerde, moest maandag een noodlanding maken vanwege een mechanisch probleem, zei het leger. Het incident heeft achterdocht aangewakkerd nadat tegenstanders beloofden hem van de macht te verwijderen.

Niemand raakte gewond bij het incident, zei de luchtmacht. Maar het incident zorgde voor spanningen in het land waar demonstranten zich na de betwiste herverkiezing gedurende twee weken hebben verzameld tegen de linkse president.

Het mechanische mankement deed zich voor toen de helikopter opsteeg vanuit een dorp in de Andes waar Morales een nieuwe weg had ingehuldigd. Videobeelden van het incident werden verspreid op sociale media. "Broeders, vandaag, na het openen van de weg in Colquiri, hadden we een incident met de helikopter dat goed zal worden onderzocht," tweette Morales later na het hervatten van het werk op het hoofdkantoor van de overheid.

De luchtmacht zei dat het de oorzaken van de fout onderzocht. De EC-145-helikopter "had een mechanische fout in de staartrotor tijdens het opstijgen, wat leidde tot een noodlanding", zei de Boliviaanse luchtmacht in een verklaring.

Op zaterdag dreigde een conservatieve oppositieleider in de oostelijke regio Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, "maandagavond beslissende actie te ondernemen" om Morales van de macht te drijven. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hugo Moldiz noemde het helikopterincident in een Twitter-bericht 'een criminele aanval'. Morales heeft zijn tegenstanders ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te hebben gepland.

Vragen over stemmentelling
De Venezolaanse president Nicolas Maduro, een trouwe bondgenoot van Morales, tweette zijn 'diepe solidariteit en steun voor onze Indiaanse chef van het zuiden, die ongeschonden uit een vliegtuigongeluk is gekomen. De onsterfelijke geest van onze voorouders en bevrijders beschermt u. Een knuffel, broeder president!"

Minister van Buitenlandse Zaken, Diego Pary, veroordeelde wat hij noemde een voortdurende staatsgreep in het land, in een toespraak tot een buitengewone zitting van de permanente raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington. "De selectieve agressie van burgers en de veiligheidstroepen, de oproep aan de strijdkrachten en de nationale politie om op te staan, en ten slotte de bedreigde oproep aan president Evo Morales om de regering binnen 48 uur te verlaten, zijn duidelijke bewijzen dat er een staatsgreep op de komt is die erop gericht is het democratische leven van Bolivia te doorbreken, wat leidt tot chaos en confrontatie tussen Bolivianen," zei Pary.

Bolivia is in de greep van dodelijke onrust sinds Morales werd uitgeroepen tot winnaar van een verkiezing op 20 oktober. Het is zijn vierde termijn als staatshoofd. Zijn tegenstanders hebben het resultaat van de verkiezing als fraude bestempeld, onder vermelding van vermeende onregelmatigheden in de telling van de stemmen.

De opponent van Morales bij de verkiezingen, Carlos Mesa, heeft opgeroepen tot een nieuwe stemming. Demonstranten kwamen maandag terug om de wegen in de hoofdstad La Paz te blokkeren in nieuwe protesten. In zijn toespraak tot aanhangers op zaterdag riep oppositieleider Camacho het leger op om 'aan de kant van het volk te staan'. Morales reageerde door zijn tegenstanders te beschuldigen van het zoeken naar een bloedbad.

Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Romero, zei maandag dat de regering "absoluut vertrouwen" had in de strijdkrachten. Romero beweerde zondag dat "een gewelddadige confrontatie wordt voorbereid" voor maandagavond in de buurt van het presidentiële paleis in La Paz.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May