Venezuela neemt repressaille tegen El Salvador
04 Nov 2019, 06:40
foto
President Nicolás Maduro van Venezuela zegt dat El Salvador een pion is in het buitenlands beleid van Washington. (Foto: EPA)


Venezuela zet de diplomaten van El Salvador uit het land als represaille op de handeling van El Salvador. President Nayib Bukele van El Salvador had de Venezolaanse diplomaten opgedragen te vertrekken. Maduro geeft de Salvadoraanse diplomaten 48 uur om het land te verlaten.

De regering van El Salvador erkent de Venezolaanse president Nicolás Maduro niet als legitiem. President Bukele zei dat hij een nieuw Venezolaans diplomatiek team zou ontvangen dat de oppositieleider Juan Guaidó van het land zou vertegenwoordigen.

Maduro en Guaidó, leider van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Guaidó verklaarde zich in januari tot interim-president en zei dat de verkiezingen die Maduro aan de macht brachten voor een tweede termijn, frauduleus waren.

In een verklaring beschuldigden de Venezolaanse autoriteiten El Salvador van "het toedienen van zuurstof aan de falende Amerikaanse strategie van interventie en economische blokkade tegen de bevolking van Venezuela". De president van El Salvador, Nayib Bukele, nam "de trieste rol aan van een pion in het buitenlands beleid van de VS", aldus de verklaring.

El Salvador kondigde zaterdag zijn eigen uitzettingen aan en zei dat het "de legitimiteit van de zittende president, Juan Guaido, erkent" totdat er vrije verkiezingen worden gehouden in overeenstemming met de grondwet van Venezuela. De Amerikaanse ambassadeur in El Salvador, Ronald Johnson, verwelkomde de aankondiging. In een tweet zei Johnson dat El Salvador "aan de goede kant" van de crisis in Venezuela was.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April