Groei China vertraagd ​​tot 6%, het zwakst in 27 jaar
19 Oct, 00:50
foto
In het derde kwartaal is de economie van China met 6% langzamer gegroeid dan verwacht. (Foto: AFP)


De Chinese economie groeide in een lager tempo dan verwacht in het derde kwartaal, omdat deze worstelde met een door de VS geleide handelsoorlog en een zachtere binnenlandse vraag. In de drie maanden tot september groeide de economie met 6% ten opzichte van een jaar eerder, bleek uit officiële cijfers.

Het resultaat viel net onder de verwachtingen voor een groei van 6,1% voor de periode. De vertraging komt ondanks de inspanningen van de overheid om de economie te ondersteunen, inclusief maatregelen zoals belastingverlagingen. De nieuwste cijfers markeren een verder verlies aan momentum in de op één na grootste economie ter wereld, die de groei al in ongeveer drie decennia in het langzaamste tempo had zien wegkwijnen. Het percentage bleef binnen het streefbereik van de overheid voor een jaarlijkse groei van tussen 6% en 6,5%.

De kracht van de Chinese economie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, omdat een vertragende groei verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. Het land is de afgelopen decennia een belangrijke groeimotor geworden. De gezonde vraag naar een reeks producten, van grondstoffen tot machines, heeft de groei over de hele wereld ondersteund.

Sommige analisten maken zich zorgen dat een sterke vertraging in China een toch al trage wereldeconomie kan schaden en het risico op een recessie kan vergroten. Julian Evans-Pritchard, senior Chinese econoom bij Capital Economics, zei dat de druk op de Chinese economie "in de komende maanden zou moeten toenemen". Hij zei dat meer interventie van beleidsmakers om de economie te ondersteunen waarschijnlijk was "maar het zal tijd kosten om dit onder de economische groei te brengen".

Uitdagingen China
China heeft het afgelopen jaar een handelsoorlog met de VS gevoerd, waardoor onzekerheid is ontstaan ​​voor bedrijven en consumenten. Tegelijkertijd wordt het geconfronteerd met binnenlandse uitdagingen, waaronder een uitbraak van varkenspest die de inflatie heeft aangewakkerd en de consumentenuitgaven heeft getroffen.

Deze week heeft het Internationaal Monetair Fonds de groeivoorspelling voor 2019 voor China bijgesteld tot 6,1% van 6,2% vanwege het langdurige handelsconflict en de vertraagde binnenlandse vraag. Maar er zijn enkele tekenen van vooruitgang in de richting van het oplossen van de handelsstrijd, waarbij de VS en China eerder deze maand een "fase één deal" bereikten. De regering heeft geprobeerd de economie te helpen door belastingverlagingen en door maatregelen te nemen om de liquiditeit in het financiële stelsel te bevorderen.

Toch zeggen sommige analisten dat de overheid voorzichtiger is geworden in het geven van stimulansen te midden van groeiende bezorgdheid over de toenemende schuldenlast van China.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February