Gratis borstonderzoek voor niet-verzekerden in oktober
03 Oct, 15:38
foto


Mannen en vrouwen in Suriname hoeven niet onnodig te overlijden aan kanker. Stichting Lobi Health Center (SLHC) biedt gratis borstkankeronderzoek in haar kankerservices pakket. Dit pakket omvat kanker risico bepaling, borstonderzoek, baarmoederhalskankerscreening of prostaatonderzoek voor mannen. In verband met borstkankermaand, die elk jaar in oktober over de hele wereld wordt gehouden, wordt extra aandacht en ondersteuning gevraagd voor het verminderen van het risico op kanker middels een gezonde leefstijl, en het bewust doen van onderzoek voor vroege detectie om de behandelings- en overlevingskansen ten gevolge van kanker te vergroten.

Hoewel borstkanker vaker voorkomt dan baarmoederhalskanker, blijkt uit cijfers van het Nationaal Kankerplan 2018-2028 dat er relatief meer vrouwen doodgaan aan baarmoederhalskanker. Het verschil in sterftecijfers is marginaal; voor borstkanker is het 16.5 per 100.000 vrouwen en voor baarmoederhalskanker 14.6. Het hoge sterftecijfer van baarmoederhalskanker ligt volgens het Nationaal Kankerplan aan het late stadium waarin de vrouwen binnenkomen in het gezondheidszorgsysteem, waardoor de overlevingskansen sterk afnemen. Bijkans 30% van de vrouwen met baarmoederhalskanker en  ongeveer 20% van de vrouwen met borstkanker zijn jonger dan 45 jaar. 

Bij klachten is het al laat 
Volgens Nensy Bandhoe, directeur SLHC is dit een zeer zorgelijke situatie, omdat vooral baarmoederhalskanker voorkomen kan worden. De voorfase van baarmoederhalskanker, bij vroege ontdekking is goed te behandelen en dit kan alleen door regelmatige preventieve screening. “Elke vrouw die doodgaat aan baarmoederhalskanker is er 1 teveel.  Meestal zijn er geen klachten in de beginfase, wat baarmoederhalskanker maakt tot een sluipmoordenaar. Wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn. Indien de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt wordt  kan het ook tijdig behandeld worden en bestaat er kans op 93% overleving,” zegt Bandhoe.

Ter afsluiting van fase II van het baarmoederhalskankerproject, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en gefinancierd door de PAHO en de Canadese overheid, komt SLHC in met een speciale actie in de borstkankermaand oktober, voor vrouwen die niet verzekerd zijn. SLHC biedt mannen en vrouwen de gelegenheid om het pakket van kankerservices af te nemen, waarbij het borstonderzoek dan gratis wordt gedaan deze maand. Tevens krijgen klanten korting op alle kankeronderzoeken. 

Het team van SLHC is tot eind oktober op verschillende arts- en RGD poli’s in Wanica. De tijdstippen zijn van tien uur 's morgens tot vijf uur 's middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp. Ook voor de mannen is er gelegenheid om het borst- en prostaatonderzoek tegen een gereduceerd tarief te doen in de hoofdkliniek te Paramaribo gedurende de maand oktober. 'No mek takru siki kiri yu, kon du a onderzoek en tan libi!'