New Delhi: Minder autoverkeer om luchtvervuiling te verlagen
15 Sep, 08:44
foto
Particuliere voertuigen mogen alleen op de weg tussen 4 - 15 november, afhankelijk van of hun kenteken op een oneven of even getal eindigt. (Foto: AP)


De Indiase hoofdstad New Delhi zal strikte beperkingen opleggen aan het gebruik van privéauto's tussen 4 - 15 november om luchtvervuiling te reduceren en om de luchtkwaliteit te verbeteren die in de wintermaanden de neiging heeft sterk te verslechteren, vertelde de leider van het stadsbestuur.

Particuliere voertuigen mogen in die periode, afhankelijk van of hun kenteken op een oneven of even getal eindigt, alleen op de daarvoor vastgestelde dagen gebruik maken van de wegen, zei de hoofdstedelijke premier Arvind Kejriwal op een persconferentie.

De stad wil ook 1.000 elektrische bussen introduceren, zei Kejriwal, evenals beleid om andere elektrische voertuigen te promoten. New Delhi is 's werelds meest vervuilde hoofdstad, volgens verschillende studies, geplaagd door voertuig- en industriële emissies, stof van bouwplaatsen en rook van de verbranding van afval en gewasresten in nabijgelegen velden.

"De verontreinigingsniveaus zijn recentelijk gedaald in Delhi, en we zijn vastbesloten en toegewijd om ze verder naar beneden te brengen en daarom hebben we besloten deze stappen te nemen," zei Kejriwal. De regering van Delhi heeft 'vervuilingshotspots' geïdentificeerd die zullen worden aangepakt om de luchtkwaliteit in de stad te helpen verbeteren, zei hij.

De regering van Delhi zal ook gratis gezichtsmaskers in de stad distribueren, om mensen aan te moedigen zichzelf minder bloot te stellen aan de vervuilde lucht. Anders dan in andere vervuilde steden ter wereld, is het zeldzaam om in Delhi mensen maatregelen te zien nemen, zoals het dragen van gezichtsmaskers om de blootstelling aan vervuiling te verminderen.

Windsnelheden dalen meestal na het moesson seizoen dat eindigt in september waarna de winter begint, wat betekent dat smog en andere verontreinigende stoffen in de lucht blijven hangen. Het probleem wordt verergerd wanneer mensen vuurwerk afsteken om het Hindoe festival van Diwali eind oktober of begin november te vieren.

Het National Green Tribunal heeft de regering van New Delhi, in december 2018, een boete van USD 3,5 miljoen gegeven voor het niet naleven van regels om smog te verminderen, nadat bleek dat sommige vervuilende industrieën nog steeds schadelijk afval in de open lucht verbrandden. Het tribunaal, een nationale instantie die belast is met het oordelen over milieuaangelegenheden, had klachten van inwoners van Delhi aangehoord over fabrieken die de wetten over het verbranden van afval aan hun laars lappen.

Elke winter verstikt Delhi zo extreem door smog, dat niveaus van luchtvervuilende stoffen routinematig veilige limieten meer dan 30 keer overschrijden. Naar schatting sterven jaarlijks 1,1 miljoen Indiërs vroegtijdig aan luchtvervuiling. Noord-Indiase steden, waaronder Delhi, staan bovenaan de lijst van plaatsen met de slechtste lucht ter wereld, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit de WHO database van meer dan 2.600 steden blijkt dat 14 van de 18 meest vervuilde steden op aarde zich in Noord-India bevinden, gebaseerd op de hoeveelheid fijnstof met een grootte van minder dan 2,5 microgram in elke kubieke meter lucht.

Deze kleine deeltjes, bekend als PM2.5, omvatten stof, vuil, roet en rook. Ze kunnen diep in de longen doordringen en zelfs het bloed binnendringen. Ze worden in verband gebracht met hartaandoeningen, beroertes en kanker.
Advertenties