Column: Regeren is vooruitzien
03 Sep, 00:59
foto


'Gouverner c'est prévoir', regeren is vooruitzien. Zo luidt het Franse spreekwoord. Maar vooruitzien is voor iedereen anders. Laten wij het rijtje eens afgaan. Wat ziet de regering? De regering ziet verkiezingen aankomen en wil blijven zitten. Ze wil koste wat het kost de Afobakadam, en geen dyugu dyugu in eigen kring. Dat laatste is niet gelukt. Jenny Simons dacht hier anders over en liep stampvoetend de deur uit. Voorlopig wordt ze dus geen president. 

De oppositie ziet kansen om na tien jaar de macht over te nemen. Dan kunnen eigen family and friends weer eens een graantje meepikken. Maar zoals het in elk kippenhok gaat: de verdeeldheid is groot. Het is een gefladder alom. Zwarte kippen vechten met oranje kippen. Groene kippen vechten met rode kippen. En ook de kuikens doen venijnig mee. De haan wil vooruitzien, maar ziet voorlopig alleen rondvliegende veren.  

Wat ziet Alcoa? De multinational ziet zich met één been vertrekken, maar wil met het andere been in Bakhuis blijven staan. Daar liggen de toekomstige gouden bergen en de rommel blijft achter in Para. Alcoa ziet veel verder vooruit dan de komende verkiezingen en die daarna. Als de laatste Suralco gepensioneerde overleden is, ligt het bauxiet nog steeds in het Bakhuis-gebergte te wachten op betere tijden. En intussen wordt China buiten de deur gehouden. 

Wat zijn de vooruitzichten van de voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie, Dilip Sardjoe? Als alle rook is opgetrokken, blijft er een heleboel oud ijzer, heel veel terrein, een haven en een stuwdam over. Sardjoe is een zakenman en heeft een neus voor geld verdienen. Hij heeft zijn kansen allang berekend. Het gras groeit en het paard wordt alsmaar dikker. 

Regeren is vooruitzien. Wat ziet het volk? Een heleboel vechtende dwergen, terwijl reus Alcoa aan het vertrekken is. Vakbeweging, bedrijfsleven en ngo's staan erbij en kijken ernaar. In deze periode is het volk heel belangrijk voor alle partijen. Er zal alles aan gedaan worden om in de gunst te komen van de kiezers. Wat willen wij? Andere politici of grotere pakketten. Bij de NDP weten ze het wel: regeren is vooruitzien. 

Nita Ramcharan

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July