Ferrier wil erkenning Chinese diploma
25 Aug, 10:42
foto
Onderwijsminister Lilian Ferrier in gesprek met enkele bursalen die naar China vertrekken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ziet graag dat de in China behaalde diploma’s en certificaten worden erkend in Suriname. Volgens haar kon een student met een master in psychologie, na terugkeer uit China geen werk in Suriname vinden. “Omdat wij als ministerie ons werk niet hebben gedaan”, zei Ferrier donderdagavond op de Chinese ambassade.

De minister was gastspreker tijdens een afscheidsfeest voor Surinamers die binnenkort vertrekken met een studiebeurs van de Volksrepubliek China. De huidige standaarden die gelden voor het erkennen van buitenlandse diploma’s zijn teveel gericht op die van Europa, voornamelijk Nederland. “Wij vergelijken altijd met Nederland, maar China zit ver, ver, ver op een hoger niveau dan Nederland.”

De leidinggevende van het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS) kregen ter plekke de taak opgelegd om de universitaire graad van elke teruggekeerde bursaal in lijn te brengen met de wereldstandaarden. Ferrier was vol lof over het hoge niveau van de China-opleidingen. Ze is ook blij dat studenten bewust kiezen voor dit Aziatisch land. De dertien bursalen zullen de komende twee tot vier jaren een bachelor of master studie van hun keuze in China volgen.

De keus om in dit land te gaan studeren was snel gemaakt voor Tamyra van de Leuv. Haar broer studeert momenteel in China; zijn ervaring en advies waren heel erg positief. De beursaanvraag via BOS liep niet erg gesmeerd. “Het was stressvol en zenuwslopend; wachten op antwoorden, de selectieprocedure, etc”, begint Van de Leuv. Maar eind goed, al goed; zij vertrekt over enkele dagen naar Beijing voor haar master in Finance (Banking & Investments).

Ranish Chikoer wil zich specialiseren in de energiesector en heeft eerst veel onderzoek gedaan naar welke landen hierin sterk zijn en wat hun opleidingsmogelijkheden zijn. Hij kwam uit op Europa en China en koos voor het laatste. Het doorslaggevende argument voor hem was het indrukwekkende energieproject 'Three Gorges Dam' (Drieklovendam), 's werelds grootste waterkrachtcentrale in de Yangtze rivier. Chikoer vertrekt naar Beijing voor een Msc-opleiding in 'Renewable and clean energy'. "Ik ga voor de uitdaging en ik wil mezelf tot een beter mens maken."

Elk jaar krijgt Suriname ongeveer twintig studiebeurzen van de Volksrepubliek China. Hiertussen zitten ook de opleidingen voor de gespecialiseerde groepen zoals militairen en politieagenten. De bachelor en master studiebeurzen inclusief verblijf op de campus worden volledig gefinancierd door de Chinese overheid.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February