China dreigt met sancties tegen wapendeal VS-Taiwan
21 Aug, 13:13
foto
Een F-16-jager van de Amerikaanse luchtmacht. (Archieffoto: Reuters)


China heeft gedreigd sancties op te leggen aan Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de verkoop van F-16 jachtvliegtuigen aan Taiwan als Washington de deal doorzet. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, drong er bij de Verenigde Staten (VS)op aan de wapenverkoop te stoppen en de militaire contacten met Taiwan te beëindigen.

De regering van de VS heeft formeel een belangrijke wapenverkoop van US$ 8 miljard aan Taiwan goedgekeurd, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend. Deze beslissing komt te midden van voortdurende spanningen tussen Washington en Beijing over een reeks kwesties, inclusief handel en Hong Kong.

De US Defense Security Cooperation Agency heeft de deal dinsdag bekendgemaakt in een officiële kennisgeving aan het Congres. In een verklaring werd gezegd dat de deal betrekking had op 66 F-16 jachtvliegtuigen, 75 General Electric-motoren en andere systemen. De verkoop was in de Amerikaanse nationale belangen en zou de veiligheid van Taiwan helpen verbeteren, voegde het eraan toe.

De deal kreeg grote steun van het Congres, inclusief van de Democratische voorzitter en de leidende Republikein in de Commissie Buitenlandse Zaken. Congresleden van beide partijen beschouwen de verkoop van F-16's aan Taiwan als een sterk signaal over de Amerikaanse inzet voor veiligheid en democratie in de Indo-Pacific.

China beschouwt Taiwan als onderdeel van zijn grondgebied dat herenigd moet worden met het vasteland en heeft regelmatig kritiek geuit op de Amerikaanse wapenhandel met Taiwan. Vorige maand veroordeelde het ook een deal van US$ 2,2 miljard  voor de verkoop van 108 M1A2T Abrams-tanks en draagbare Stinger luchtafweerraketten.

Geciteerd door de Chinese staatsmedia, zei Geng dat de verkoop een schending was van het internationale recht en de internationale betrekkingen zoals de 'One China Policy'. De VS erkent deze 'policy' en heeft alleen formele banden met China en niet met Taiwan. China zou alle nodige maatregelen nemen om zijn eigen belangen te beschermen, voegde hij eraan toe, inclusief het opleggen van sancties aan bedrijven die bij de deal betrokken waren.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February