EBS kampt met toename stroomstoringen
19 Aug, 04:47
foto
Ongelukken door onweer en mastaanrijdingen zorgen onder andere voor stroomuitval. (Archieffoto EBS)


De Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft in de laatste dagen te kampen met een groot aantal storingen in diverse wijken, die soms langer dan normaal duren. De toename komt volgens de EBS door het onweer. Rukwinden, blikseminslag en regenval worden aangemerkt als de boosdoeners van gebiedsstoringen.

Maar ook mastaanrijdingen, omgevallen bomen in het hoogspanningsnetwerk en defecte onderdelen dragen bij aan de frequentere stroomstoringen, zegt de EBS in een persbericht. Het bedrijf is extra ploegen ingezet om het ongerief te minimaliseren. Zo worden gebieden die voorzien kunnen worden vanuit omliggende elektriciteitslijnen die niet uitgevallen zijn, overgezet waardoor "een groot aantal klanten toch voorzien kan worden, terwijl de herstelwerkzaamheden gaande zijn."

Zondagmiddag was het weer raak. Heel Lelydorp en omgeving zat vanaf omstreeks kwart voor vier in de middag zonder stroom. Er is een storing opgetreden in het 33kV transmissienetwerk in de omgeving van Lelydorp. Een bliksemgeleider op een van de transmissielijnen is doorgesneden, meldt de EBS. Er is gekozen voor een provisorische oplossing, waardoor het gebied mogelijk tegen negen uur 's avonds weer elektriciteit zou hebben. Om de storing duurzaam op te lossen, zullen de herstelwerkzaamheden dinsdag doorgaan, waardoor enkele buurten in Lelydorp weer geen stroom zullen hebben.

De EBS handelt eerst de gebiedsstoringen af waarbij een groter aantal klanten voor korte of zeer lange tijd verstoken zijn geweest van stroom. Daarna worden kleinere storingen aangepakt.

In de afgelopen dagen hebben vooral delen van Paramaribo Noord -Morgenstond, Charlesburg, Tourtonne en Geyersvlijt- en gebieden in het district Commewijne vaker stroomonderbrekingen gehad. De EBS zegt dat is gebleken dat diverse onderdelen door onder andere het noodweer, defect waren geraakt of in een slechte staat waren komen te verkeren. De slechte delen zorgden voor verschillende momenten van stroomuitval.

Het energiebedrijf meldt dat technici bezig zijn om eventueel dieper liggende oorzaken van de frequentere stroomuitvallen te achterhalen, opdat "dit probleem duurzaam kan worden hersteld."

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August