Afghanistan: Temidden van hoop, 63 doden huwelijksaanslag
18 Aug, 12:43
foto
Werkers inspecteren de huwelijkszaal na de explosie in Kabul, Afghanistan. (Foto's: Reuters)


Een zelfmoordterrorist heeft een bloedbad aangericht in een volle huwelijkszaal in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Afghanistan heeft vandaag bekendgemaakt dat 63 mensen zijn gedood en 182 anderen zijn verwond bij een aanval op een volle bruiloftsreceptie. Het geweld in het land vertoont  geen tekenen van afname ondanks de hoop op een deal voor een terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

De aanval op zaterdagavond kwam toen de Taliban en de Verenigde Staten (VS) proberen te onderhandelen over een overeenkomst over de terugtrekking van Amerikaanse troepen in ruil voor een Taliban-verbintenis op het gebied van veiligheid en vrede met de door de VS gesteunde regering van Afghanistan. De Taliban heeft verantwoordelijkheid voor de aanval ontkend en heeft de ontploffing in een bruiloftszaal in het westen van Kabul, in een Shi'itische buurt, veroordeeld. De zaal was op het moment van de aanval vol mensen die een huwelijk vierden.

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Nasrat Rahimi, zei dat er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn. Vanmorgen was Kabul het beeld van drukke begraafplaatsen van mensen die hun geliefden naar hun laatste rustplaats brachten.

President Ashraf Ghani zei dat de militanten niet zullen ontkomen aan de verantwoordelijkheid voor de 'barbaarse' aanval. "De Taliban kunnen zichzelf niet vrijpleiten van schuld, want ze bieden een platform voor terroristen," zei hij in een bericht op Twitter.

De ontploffing volgt op een bomaanslag vrijdag in een moskee in Pakistan. Bij die aanval is een broer van Taliban-leider Haibatullah Akhundzada gedood. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor die explosie, waarbij vier mensen zijn omgekomen en ongeveer 20 anderen gewond zijn geraakt. Foto's op sociale media na de explosie in Kabul toonden lichamen die waren verspreid tussen gekantelde tafels en stoelen in de trouwzaal, met donkere bloedvlekken op het tapijt. Zowel de bruid als de bruidegom hebben het overleefd.

"Ik zal dit nooit kunnen vergeten, hoe hard ik ook probeer," vertelde de bruidegom, geïdentificeerd als Mirwais, aan het TOLO nieuwskanaal. Hij zei dat zijn neef en enkele vrienden waren vermoord. "Ik kan niet naar de begrafenissen, ik voel me erg zwak ... Ik weet dat dit niet het laatste lijden voor Afghanen zal zijn, het lijden zal voortduren." De vader van de bruid vertelde TOLOnews dat 14 leden van zijn familie zijn gedood.

Trouwzalen zijn een lucratieve handel geworden in Kabul, omdat de Afghaanse economie langzaam aantrekt en gezinnen meer uitgeven aan feesten. Grote, helder verlichte zalen staan  nu langs sommige straten in buitenwijken van de stad. Ze zijn eerder het doelwit geweest van bomaanslagen. Minstens 40 mensen kwamen in november om bij een ontploffing in een trouwzaal in Kabul.

De militanten van de Islamitische Staat zijn ook actief in Afghanistan en hebben bloedige aanvallen uitgevoerd in dorpen en steden, sommige gericht op leden van de sjiitische minderheid. Ondanks de gesprekken tussen de VS en de Taliban sinds eind vorig jaar zijn de gevechten en bomaanslagen de afgelopen maanden niet afgenomen. In de noordelijke provincie Balkh werden vandaag nog 11 burgers gedood toen een bermbom hun busje opblies, zei de politie.

De Taliban hebben gevochten om buitenlandse troepen te verdrijven en een islamitische staat te herstellen sinds ze in oktober 2001 werden verdreven, weken na de aanslagen van 11 september op de Verenigde Staten. Zowel de Amerikaanse onderhandelaars als de Taliban hebben sinds eind vorig jaar na acht gesprekken gesproken over vooruitgang. Maar sommige Afghanen waren sceptisch over de inspanning, te midden van het bloedbad.

'Vrede met wie? Met degenen die onze bruiloften, scholen, universiteiten, kantoren en huizen bombarderen? ”schreef Twitter-gebruiker Rada Akba. “Dit land en zijn mensen aan die moordenaars verkopen, is ziek en onmenselijk. De geschiedenis zal dit niet vergeten."