Social media mogelijk spil bij verkiezingen 2020
17 Aug, 12:41
foto
Tijdens een infosessie voor politieke partijen is de kracht van social media benadrukt. (Foto: Raoul Lith)


Voor de komende verkiezing gaat social media een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens Jean Luc van Charante van Ineffable waren er in 2015 ongeveer 40.000 mensen die niet hebben kunnen stemmen, omdat ze geen oproepingskaart hadden ontvangen. In 2020 zijn er meer dan 40.000 first time voters. “Dit wil zeggen dat er in totaal een groep van minimaal 80.000 personen is die zeker hun persoonsgegevens moet gaan controleren bij CBB of andere locaties”.

Hij heeft donderdag een presentatie gehouden tijdens een informatiesessie voor politieke partijen op initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Als social media expert heeft hij de aanwezigen tips en trucs bijgebracht hoe zij hun achterban eventueel beter zouden bereiken. In Suriname wordt Facebook het meest gebruikt als platform.

“Wij zijn al bezig om alle informatie te verzamelen die social media ons biedt om de mensen te bereiken, in dit geval de jeugdigen,” zegt Ganeshkoemar Kandhai van de VHP. Hij geeft aan dat aan Biza gevraagd is om van alle informatie te worden voorzien met betrekking tot de kiezers. Kandhai stelt dat met deze info er gericht gewerkt kan worden naar de verkiezingen en dat ook op social media er verdere stappen kunnen worden genomen.

Hesdy Pigot van de NPS zegt dat naast de politieke partijen ook de andere instanties die betrokken zijn bij de verkiezingen aardig gebruik kunnen maken van social media. “Ze kunnen de verkiezingen promoten. De kiezers motiveren naar de stembus te gaan en het is handig voor Biza om zoveel mogelijk mensen te bereiken.” Hij stelt verder dat er een team binnen de partij is die bezig is op social media die ook de effectieve zaken kan toepassen.

“We hebben een Facebook pagina, dat is voor het generaal publiek. Maar ook van You Tube maken wij frequent gebruik,” zegt Robert Soentik van  Pertjajah Luhur (PL). Verder communiceert de partij via Whatsapp waarbij verschillende structuren in groepen zijn. Soentik vertelt dat er op basis van de presentatie met de jongerenraad van de PL zal worden gesproken over welk medium het meest geschikt is. “Er is veel werk aan de winkel gezien de cijfers die zijn gepresenteerd”. 

Voor Ann Sadi van de NDP was het heel interesant om te zien hoeveel kanalen er allemaal beschikbaar zijn op social media. “Het is belangrijk en we mogen het niet onderschatten want de cijfers liegen er niet om”. Sadi erkent het belang van social media maar merkt op “het persoonlijk contact met het publiek niet uit het oog te verliezen”.

Putridewi Amatsoemarto, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de bedoeling is om gebruik te maken van social media omdat dit een belangrijke factor is. “Als we kijken naar de trend, de toename van gebruik van social media, moet het wel een effect hebben.”

Van Charante geeft aan dat er meer dan 300.000 geregistreerde accounts zijn in Suriname. “Daar zitten een paar fake accounts bij, maar nog steeds is het het grootse platform, drie keer zo groot als het zes jaar geleden was.”

Raoul Lith
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February