Na dode en gewonde: Machines en bus in brand gestoken
29 Jul, 00:00
foto
Een bus die werknemers moest vervoeren van Rosebel Gold Mines is in brand gestoken. De bus is compleet uitgebrand.


Een behoorlijk aantal machines van Rosebel Gold Mines/Iamgold en een bus die werknemers moest vervoeren, zijn zondag door boze illegale goudzoekers in brand gestoken in Brokopondo. De mensen raakten verhit toen een illegale goudzoeker werd doodgeschoten en een andere ernstig gewond is geraakt. Zij bevonden zich op het terrein van het goudbedrijf. Als wraakactie is overgegaan tot vernietiging van machines van het goudbedrijf. 

De situatie in het gebied is onoverzichtelijk. Vanuit de regering zijn politie en militairen naar het gebied gestuurd om de orde te helpen handhaven. Over wat zich precies heeft voltrokken, is er nog onvoldoende informatie vrijgegeven. Eerder op de avond was de directie van Rosebel in beraad over de situatie die "als zeer ernstig" werd getypeerd. Ook de vakbeweging is bezorgd over de veiligheid van de werknemers in het kamp. 

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws het enorm te betreuren dat de situatie uit de hand is gelopen. Er wordt hard gewerkt om een goed beeld van wat zich precies heeft voorgevallen, te krijgen. De verschillende eenheden zijn ter plekke om orde te handhaven. "Ik zal mij samen met mijn collega van Justitie en Politie maandag gaan oriënteren in het gebied," zegt de bewindsman. 


 Een van de machines van Rosebel Gold Mines die in brand is gestoken. Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July