Geen tekort aan eieren; LVV en HI&T treden op
15 Jul, 02:47
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV in een vervolggesprek met de pluimveesector. (Foto: LVV/NII)


Tijdens een vervolggesprek tussen minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij  (LVV) en de pluimveesector blijkt dat er geen schaarste is aan eieren. De sector verwacht over vier maanden zelfs een overschot aan eieren. Voor de eerste helft van het jaar 2019 zit de sector al met 263.000 legkuikens/kippen. 

De cijfers zoals gevraagd door het ministerie aan de sector, werden gepresenteerd aan minister Parmessar. De sector heeft met haar leden vergaderd en stelt vast dat het probleem eerder gezocht moet worden bij de handel. Op dit moment is er naar zeggen van de producenten een grote mate van smokkelpraktijken waar te nemen van eieren richting Frans-Guyana. Het gevolg hiervan is een tekort aan eieren op de lokale markt, waarvan de handel misbruikt maakt door de prijs op te schroeven. 

Directeur Reina Raveles van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), gaf staande de vergadering afgelopen week door dat zij reeds opdracht heeft gegeven aan haar werkinstituten om steekproeven te doen bij enkele winkels en te komen met een rapportage. Parmessar vroeg de sector wederom om openhartig te zoeken naar een directe oplossing, meldt LVV via het Nationaal Informatie Instituut. De minister vindt dat de samenleving niet de dupe mag worden van dit probleem. De sector geeft aan dat indien de overheid zou besluiten om het tekort op te vangen door te importen, zij haar wel hierin moet betrekken. Echter benadrukt zij nogmaals dat vooralsnog zij geen behoefte heeft tot het overgaan van importeren van eieren. Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen van SRD 1,25 naar bijna SRD 2 per ei, is vanuit de zijde van de overheid wel een zorgpunt. Het ministerie van LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er zal daarom met HI&T in overleg met de sector gewerkt moeten worden aan een adviesprijs.

De sector heeft twee weken de tijd gevraagd om samen met haar producenten te werken aan het stabiliseren van de eierenprijs. Indien geen oplossing gevonden is voor dit vraagstuk, zal de overheid moeten inspringen. De ondernemer Chotella geeft aan dat hij voor SRD 54 een rek eieren geleverd krijgt en adviseert de overheid, indien zij de prijs onder controle wil, dat zij direct overgaat tot het importeren van eieren en zelf haar prijs vaststelt. Hilversum bood tijdens het overleg de ondernemer een betere prijs aan, namelijk; SRD 25 of SRD 30 voor een rek eieren. Verder stelt hij als oplossing voor, de levering op te voeren met als voorwaarde dat het ministerie van HI&T wel de prijzen controleert in de winkels.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January