Trump kondigt heffingen aan voor Mexico
31 May 2019, 08:38
foto
In de nasleep van de handelsoorlog met China heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu ook tarieven opgelegd aan Mexico.


De Amerikaanse president Donald Trump heeft importtarieven aangekondigd voor alle goederen die uit Mexico komen, en eist dat het land illegale immigratie naar de VS beteugelt. In een tweet zei  Trump dat vanaf 10 juni een tarief van 5% zou worden opgelegd en langzaam zou stijgen "totdat het illegale immigratieprobleem is verholpen".

Jesus Seade, een Mexicaanse topdiplomaat voor Noord-Amerika, zei dat de voorgestelde tarieven "rampzalig" zouden zijn. Trump verklaarde in februari een nationale noodsituatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Hij zei dat het nodig was om zoals hij het noemde een ​​crisis aan de zuidgrens van de VS aan te pakken. Grensagenten zeggen dat ze overweldigd zijn, maar critici zeggen dat ze migranten mishandelen en slecht behandelen.

De Amerikaanse president beschuldigt Mexico al lang dat het niet genoeg doet om de stroom mensen in te dammen, en dit is zijn laatste poging om druk uit te oefenen op de buurstaat. Seade zei dat Mexico "krachtig moet reageren" als de tarieven - die een belasting zijn op een product dat in het buitenland wordt gemaakt - effectief ingaan.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador antwoordde echter dat hij geen 'confrontatie' wilde. "Ik stel voor om onze dialoog te verdiepen, op zoek te gaan naar andere alternatieven voor het migratieprobleem", schreef hij in een brief op donderdag.

Tijdens zijn verkiezingscampagne en tijdens zijn ambtsperiode heeft president Trump fondsen gezocht om een ​​muur aan de grens tussen de VS en Mexico te bouwen. Hij verklaarde de nationale noodsituatie bij de grens in een poging om federale fondsen voor een barrièremuur los te krijgen, maar een rechter blokkeerde zijn inspanningen in mei.

Het Witte Huis zei donderdag dat de president de International Emergency Economic Powers Act zou gebruiken om de nieuwe tarieven voor Mexico op te leggen. De aankondiging kwam dezelfde dag dat het Witte Huis het Congres vertelde dat het van plan was om een ​​nieuwe handelsovereenkomst met Mexico en Canada na te streven. In een verklaring van het Witte Huis zei Trump dat de tarieven elke maand met 5% zouden stijgen tot 1 oktober, wanneer het tarief 25% zou bedragen. De tarieven zouden op dat niveau blijven "tenzij en totdat Mexico de illegale instroom van immigranten die via zijn grondgebied komen aanzienlijk tegenhoudt", zei hij.

"Jarenlang heeft Mexico ons niet eerlijk behandeld - maar we eisen nu onze rechten op als een soevereine natie", aldus de verklaring. De president richtte zich ook op zijn democratische tegenstanders en beschuldigde hen van een "totale plichtsverzuim" over grensbeveiliging.

Het door de democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden onderneemt juridische stappen om de inspanningen van de Trump-regering om een ​​grensmuur te bouwen te stoppen, omdat het een verspilling van geld is en de illegale immigratie niet zou stoppen. Critici zeggen dat grensagenten hard optreden onder het bestuur van Trump om de migratie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens te beheersen. Ze wijzen daarbij erop dat sinds september al zes migrantenkinderen in Amerikaanse hechtenis zijn overleden.

Invloed tarieven

Mexico was vorig jaar de op één na grootste leverancier van goederen in de VS, met een invoer van in totaal US$ 346,5 miljard, volgens het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. Het staat bekend om landbouwproducten zoals avocado's en tequila, maar het land is ook een belangrijk productiecentrum en de thuisbasis van veel Amerikaanse bedrijven. Het land produceert elke maand honderdduizenden auto's en is ook de thuisbasis van technologie- en ruimtevaartbedrijven. Het is één van de G20-economieën. Amerikaanse bedrijven Ford, General Motors, John Deere, IBM en Coca Cola opereren allemaal in Mexico, evenals duizenden andere multinationals.

Janet Lewis, analist bij Macquarie Securities, wees erop dat dit de prijzen voor fabrikanten zou verhogen op manieren die niet meteen duidelijk zijn. "De onbekende factor is de impact op leveranciers, omdat componenten tot 20 keer heen en weer kunnen reizen tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada voordat ze hun weg vinden naar geassembleerde auto's", vertelde ze aan persbureau Reuters.

De effecten zijn al voelbaar. Aandelenkoersen in bedrijven als Toyota en Nissan daalden met ongeveer 3%, terwijl Mazda met 7% daalde, meldde Reuters. De Japanse bedrijven hebben allemaal fabrieken in Mexico.

De verklaring van de president komt voort uit een handelsoorlog met China. Na jarenlang geklaagd te hebben over het Amerikaanse handelstekort met China, legde Trump tarieven op voor honderden miljarden dollars aan goederen die uit het land kwamen.
Advertenties