Autovakantie in Frans-Guyana wordt makkelijker
13 May 2019, 06:38
foto
Visa aanvragers melden zich aan bij de Ambassade van Frankrijk in Paramaribo. (Foto: Ranu Abhelakh)


Een weekendje met het gezin of even alleen tussenuit knijpen? Een autovakantie in buurland Frans-Guyana wordt nu makkelijker en iets goedkoper. Naast de gratis visa-optie voor toeristen, biedt Frankrijk nu een goedkope grensautoverzekering aan. Deze geldt voor reizigers met personenauto’s uit Suriname en Brazilië, zegt ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws.

De grensautoverzekering voor een periode van vijftien dagen tot een jaar wordt verkocht bij de douane op de Franse grensposten. De prijs voor een vijftiendaagse verzekering kost 95 euro. “Een goede optie voor personen die voor enkele dagen naar Frans-Guyana willen.” De maatregel vervat in een decreet, is op 22 maart 2019 afgekondigd in Parijs en is op 12 april ingegaan in Frans-Guyana.

Momenteel kost de Europese grensautoverzekering 185 euro in Suriname en kan deze alleen voor een maand worden afgesloten. De Fransen zijn onder dit tarief gaan zitten. Zij bieden naast de vijftiendaagse verzekering, ook de keus voor een maand (170 euro), twee maanden (295 euro), drie maanden (410 euro) of een jaar (1.525 euro). De ambassadeur hoopt dat de Franse maatregel ook navolging vindt qua tariefverlaging in Suriname.

Gratis toeristenvisum
De nieuwe maatregel voor toerismebevordering is een follow-up van gesprekken tussen Franse en Surinaamse toerisme autoriteiten. Toeristen ondervinden barrieres aan beide kanten van de grensrivier, zoals visa-kosten en hoge autoverzekeringen. De ambassadeur heeft hieraan gewerkt en introduceerde in 2017 de gratis toeristenvisa voor Surinamers die via een reisbureau of touroperator een tour willen maken in Frans-Guyana. die optie heeft hij intussen doorgetrokken naar residerende buitenlanders in Suriname. 

In 2016, 2017 en 2018 kreeg de ambassade respectievelijk 4.560, 3.273 om 2.996 aanvragen binnen. De drop komt vermoedelijk doordat zij geen kort verblijf Schengen visum meer verstrekt, maar nog wel kort verblijf en langlopende visa op het gebied van de bilaterale en economische samenwerking (v.b. KKF-ondernemers) voor Franse overzeese gebieden. De ambassade verwacht dit jaar weer een lichte stijging in visa aanvragen. Voor het eerste kwartaal in 2019 noteert de consulaire dienst al 810 visum aanvragen, waarvan 51% in aanmerking kwam voor een gratis visum.

E-visa
De Franse diplomaat verwelkomt Suriname’ s jongste maatregel om nu de elektronische visa (e-visa) te gebruiken. Hij gelooft dat deze optie het Franse toerisme naar Suriname zal stimuleren. Tot de introductie van de e-visa waren de burgers in Frans-Guyana aangewezen op de toeristenkaart, die alleen tijdens werkdagen te krijgen is op het Surinaamse consulaat te Cayenne. Zelf personen in St. Laurent moesten naar de hoofdstad om het visum te kopen.

Joly merkt op dat dat terwijl de twee landen toerisme bevorderende acties ondernemen, er een studie wordt gedaan naar de transportbarrières in algemene zin. Zo lanceerde de lokale overheid in Frans-Guyana twee weken geleden een onderzoek naar de problemen op het gebied van bankieren, transport, personen- en goederenverkeer tussen Frans-Guyana en Suriname. “Het is niet altijd duidelijk waarom sommige diensten zoveel geld kosten. Of waarom bijvoorbeeld Surinaamse motorfietsen niet naar Frans-Guyana mogen.” De Europese Unie financiert de studie en de resultaten worden eind dit jaar verwacht.

52.678 Fransen via Albina
Exacte cijfers over het aantal binnengekomen Franse reizigers uit Frans-Guyana ontbreekt. Niet iedereen reist met een visum, sommigen steken de grenzen illegaal over. Volgens cijfers van de Immigratiedienst van de Militaire Politie zijn 52.678 personen met de Franse nationaliteit via Albina binnengekomen. Ze reisden tussen 1 december 2017 en 1 december 2018. Via dezelfde grenspost hebben 37.727 Fransen het land verlaten. Het is niet duidelijk van het werkelijk verblijf van de reizigers is. Verder kan een persoon ook meerdere keren hebben gereisd.

Het overgrote deel van de Fransen komt met een taxi vanuit Albina naar Paramaribo. De meesten kiezen ervoor om hun auto achter te laten in St. Laurent. De capaciteit van de huidige veerboot is klein, zegt Joly, “wanneer we de grote veerboot hebben, zullen wij meer auto’s zien. De Fransen zullen dan ook het binnenland bezoeken.” Nu blijft het overgrote deel in hun hotel in Paramaribo, ze winkelen in de binnenstad, bezoeken casino’s en discotheken, geeft hij aan.

Joly, niet-residerende ambassadeur voor Guyana, weet dat de Frans-Guyanezen niet verder reizen naar ons westelijk buurland. Het Franse toerisme in Guyana is niet ontwikkeld. Omgekeerd, reizen er weinig Guyanezen naar Frans-Guyana. In 2018 kreeg de ambassade 302 visa aanvragen binnen.
Advertenties