DNL presenteert verkiezingsprogramma; aast op 4 zetels
27 Apr 2019, 06:34
foto
Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw, met econoom Guillermo Samson. Hij is niet verbonden aan de politieke partij. Beiden geven toelichting op het verkiezingsprogramma. (Foto: René Gompers)


De Nieuwe Leeuw (DNL) heeft vrijdag een 60 pagina's tellende verkiezingsprogramma gepresenteerd. 'Zonder plan geen ontwikkeling!!! en zonder moreel-ethisch, deskundig en inspirerend leiderschap geen ontwikkelingsbasis' heet het programma. Het mag door eenieder, in het bijzonder andere politieke partijen ingekeken en aangevuld worden, geeft partijvoorzitter Dharm Mungra aan. De partij mikt op vier zetels bij de verkiezingen van 2020.

Mungra en econoom Guillermo Samson, die niet verbonden is aan de partij, hebben de plannen die opgenomen zijn in het programma toegelicht. Er is twee en half jaar aan gewerkt, delen ze mee. Het wordt tijd dat de samenleving afstapt van het kiezen van “charismatische leiders en mensen die op een podium stoer praten en mooi dansen,” merkt Mungra op. Er is te lang geteerd op “Suriname is de 17e rijkste land in de wereld” terwijl het land nog steeds arm is, leningen na leningen aangaat zonder dat er geïnvesteerd wordt in de productie. Niet eens “om wat in de grond zit te ontwikkelen terwijl dat de reden is waarom men wil blijven lenen.” Het is tijd voor concrete plannen en niet voor “wenselijkheden en leuke dingen die moeten gebeuren,” stelt Mungra.

“In de meeste verkiezingsprogramma's zijn er korte termijn plannen opgenomen,” merkt Mungra op. “Wij hebben verder gekeken. De gevolgen van de zeespiegelstijging bijvoorbeeld. Er is US$ 400 miljoen nodig om de oever te verdedigen maar de schade zal in de miljarden zitten. Paramaribo gaat uiteindelijk verplaatst moeten worden. Wij weten al waar en hoe dat moet gebeuren.” Mungra merkt op dat er al tientallen onderzoeken zijn gedaan over bepaalde situaties in het land. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, stelt de politicus. Er zijn al oplossingen bedacht door de jaren heen voor onder andere ruimtelijke ordening, een nieuwe gronduitgiftebeleid, verheffen van het onderwijs, de verdiencapaciteit van het land, behoorlijk bestuur, telecommunicatie. Maar ze worden gewoon niet uitgevoerd zegt Mungra.

Andere politieke partijen mogen het verkiezingsprogramma van DNL ook doornemen. “Het is een goed plan,” meent Mungra. “Het is voor Suriname, een plan dat we samen moeten uitvoeren.” Op deze manier wil DNL het mogelijk maken dat er politiek-bestuurlijk samengewerkt wordt aan de opbouw van het land. “Want geen enkele partij heeft alle kader in huis, ook al beweren ze dat,” meent Mungra. “We moeten eindelijk goed omgaan met ons kader en ze niet isoleren omdat ze van een andere partij zijn. We moeten de gekwalificeerde mensen niet meer vervangen met leeghoofden. Anders was het afwateringsprobleem al lang opgelost bijvoorbeeld. We hebben de deskundigheid nodig als we ons echt willen ontwikkelen.” DNL wil het bij wet regelen dat bepaalde posities alleen door ter zake deskundigen worden bemand ongeacht de politieke kleur.

DNL wil ook af van “de zegeningen” van de Assembleeleden die na hun dienstperiode, ongeacht hun leeftijd, voor de rest van hun leven een directiesalaris opstrijken. Het moet blijven bij een vergoeding die ook ophoudt na de dienstperiode. De partij wil ook het Kiessyteem, zoals de zetelverdeling, wijzigen. “Het kan niet zo zijn dat partijen die 12.000 stemmen halen toch niet in aanmerking komen voor een zetel,” licht Samson toe. “Het kan toch onmogelijk zijn dat iemand 5000 stemmen haalt en toch buiten de boot valt terwijl een andere met 100 stemmen wel binnenkomt.”

Mungra stoort zich aan het grondbeleid. Gronden die al een bepaalde belangrijke bestemming hebben worden toch nog uitgegeven merkt hij op. Zoals terreinen die voor de afwatering moeten zorgen haalt hij als voorbeeld aan. Het onderwijs, ook op het hoogste niveau, zal moeten veranderen haalt Mungra aan. DNL wil af van “mensen die afstuderen op een kapsalon in de mall” merkt Mungra op. “Dat geeft het niveau aan van waar wij zitten. Misschien ligt het ook aan de kwaliteit van de docenten.”

DNL is voorstander van een US-dollar economie. “Er zijn wat kleine nadelen maar er zijn meer voordelen,” vindt Mungra. “Geen cambio's meer, geen koersen meer, een waardevast salaris.” Samson voegt toe dat regeringen de SRD gebruiken voor monetaire financieringen. “Met een dollar-economie kan dat niet gebeuren,” geeft Samson aan. “We zullen ook de problemen van vandaag niet hebben waarbij ik niet eens van mijn eigen dollarrekening kan lichten hoeveel ik wil.” DNL wil ook het belastingsysteem rechtvaardiger maken.

De partij wil vier zetels halen de komende verkiezingen. “DNL gaat zich op DNA-niveau concentreren op Nickerie, Wanica en Paramaribo,” licht Mungra toe. “In de andere districten gaan wij op regionaal niveau en andere partners ondersteunen.” Er zijn gesprekken gevoerd met andere partijen over mogelijke samenwerkingen delen Samson en Mungra mee. De partij maakt zich niet veel zorgen over dat politieke partijen geen combinaties mogen vormen voor de verkiezingen. “We hebben verregaande afspraken en er zijn meerdere opties, sowieso gaan we niet alleen de verkiezingen in,” zegt Mungra. Met welke partij er samengewerkt gaat worden willen Mungra en Samson niet loslaten. Samson houdt het op “er komt een lijstverbinding met een grote, traditionele partij, in de oppositie.” Een jaar geleden deelde Mungra mee dat een samenwerking met de NPS wordt besproken. Hij is toen met acht bussen geweest naar het congres in Grun Dyari.

René Gompers
Advertenties

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May