Hoefdraad: Leningen nodig voor ontwikkelingsfinanciering
19 Apr 2019, 00:00
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op een persconferentie donderdag. (Foto: Raoul Lith)


Leningen zijn nodig om het land te ontwikkelen, als er geen schenkingen zijn of eigen middelen. Suriname is volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet in staat zelf de ontwikkeling te financieren. De zwaktes aan de ontvangstenkant zijn structureel door onder andere verschillende leidinggevenden bij de Belastingdienst en gebrek aan kader. Leningen zijn nodig, opdat de ontwikkeling niet achterblijft. Bij de leningen wordt ervoor gezorgd dat de rentes niet hoog zijn, terwijl ook technische bijstand wordt gegeven, benadrukt de minister tijdens een persconferentie donderdag.

Hoefdraad merkt op dat bij de leningen die verstrekt worden door de organisaties zoals de Islamic Development Bank, het OPEC Fund for International Development (OFID), de Wereldbank, het Kuweit Fund en International Islamic Finance Corporation, er strenge eisen worden gesteld. Met deze organisaties heeft de bewindsman recent overeenkomsten getekend. De minister antwoordt op een vraag dat het zorgpunt vanuit de samenleving begrijpelijk is. Hij merkt op dat de regering niet 'a la dol leent'. De focus is gericht op ontwikkeling. Als voorbeeld noemt hij het Academisch Ziekenhuis en Energie Bedrijven Suriname. Bepaalde investeringen moeten gedaan worden. Niet kan worden gewacht totdat de inkomsten beter zijn.

De bewindsman zegt dat Suriname in de zwaarste periode van de crisis aan zijn betalingsverplichtingen heeft kunnen voldoen. De schulden zijn betaald. Diverse internationale organisaties zijn geïnteresseerd om met Suriname te werken. "Suriname is een betrouwbare partner", benadrukt Hoefdraad. De leningen worden regelmatig afgelost. April en mei zijn de zware maanden wat aflossingen betreft in het eerste halfjaar en in het tweede halfjaar zijn er eveneens twee moeilijke maanden in september/oktober om te overbruggen. Dan moeten aflossingen aan China, de IDB en de rente van de obligatie die Suriname genomen had, worden betaald. Het gaat om ongeveer US$ 50 miljoen voor deze twee maanden. Totaal gaat het om US$ 100 miljoen. De planning van de aflossingen word volgens de minister ruim van te voren gedaan. Verder is de vakantiemaand ook zwaar, omdat dan vakantiegeld wordt betaald.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July