'Warrior queen' Amafo wil economie dollariseren
07 Apr 2019, 16:58
foto
Armand Kanapé, voorzitter van de Plattelands Bewoners Partij draagt de hamer over aan Alice Amafo. De partij heeft een naamsverandering ondergaan. (Foto's: René Gompers)


“A warrior queen doro baka tap’ a mata!” Zo wordt naar Alice Amafo, voorzitter van de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) enkele keren verwezen. Een van de doelen van de partij is om de Surinaamse economie te dollariseren. “Wan dalla gi wan dalla,” kondigt Amafo zaterdagavond aan, bij de proclamatie van de VVD. De partij heette voorheen de Plattelands Bewoners Partij (PBP), die op 3 april 51 jaar is geworden.

In Stibula te Latour is de nieuwe naam van de partij en de Faya Lobi beweging gepresenteerd. Amafo is sinds 12 mei 2018, de voorzitter van het bestuur dat bij acclamatie is gekozen. “We hebben onder de radar gewerkt om de partij klaar te maken voor 2020,” deelt Amafo mee. De rij van sprekers heeft, voordat de hamer door oprichter en erevoorzitter van de PBP Armand Kanapé aan Amafo heeft overhandigd, op verschillende manieren benadrukt dat het tijd is voor vrouwelijk leiderschap, een vrouwelijke president. Kanapé is ervan overtuigd dat Amafo de beste persoon is om de partij te leiden en om de vernieuwingen te brengen die ze predikt.

Amafo en de overige sprekers hebben aangehaald dat het voor de politica niet gemakkelijk is geweest de afgelopen jaren. “Maar mi na banabon, o moro doti yu e trowe gi mi, o moro mi’ e gro,” merkt Amafo op. Zij is jarenlang lid geweest van de ABOP. Amafo is twee keer minister geweest: van Transport, Communicatie en Toerisme onder president Ronald Venetiaan, en van Sociale Zaken onder president Desi Bouterse. In maart 2018 heeft ze het lidmaatschap bij de ABOP opgezegd.

De VVD gaat landelijk opereren, benadrukt Amafo. Het blijft niet bij de verbetering van de volksgezondheid, onderwijs, sociale hulp en de stroomvoorziening in het binnenland. De partij is multi-etnisch. Etnische politiek werkt niet, onderstreept Amafo. “Anders alla ingi b’o rij a nieuwste model Mercedes Benz now en alla blakaman wan rolls Royce die Vene ben de,” illustreert zij. Ze haalt aan dat er heel wat beloofd was. Dubai en de vele grote investeerders zijn niet gekomen, het land is niet meer gaan verdienen, de vooruitzichten om meer te verdienen zijn ook niet rooskleurig. “Don’t let them fool you!,” roept ze.

VVD heeft veel in petto, het dollariseren van de Surinaamse economie is een van de plannen waar de samenleving alvast over mag weten, deelt Amafo mee. De problemen met de wisselvallige koersen zijn dan opgelost, de Surinaamse contracters bij multinationals kunnen dan het volle pond aan salaris verdienen, illustreert zij. Verpleegkundigen hoeven niet meer te solliciteren naar het buitenland. En militairen komt het ook goed uit want “den dede in a film sondro fu go na oorlog.” De SRD zorgt vandaag de dag voor hoofdpijn door de koersen, zegt Amafo. “Wi o ruil a SRD in gi a Amerkan dalla. Geef ons mandaat, we brengen het. De koers zal niet meer bestaan. Mek a san tron wan dalla gi wan dalla!”

Over de VVD van Nederland (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) hoeft er geen verwarring te zijn, merkt Amafo op tegenover journalisten aan het eind van de proclamatie. “We leven in Suriname hé, ik denk niet dat het stemvolk daaronder zal lijden,” zegt ze kort. Amafo geeft aan dat nog besloten moet worden op welke manier de VVD aan de verkiezingen gaat meedoen. “De wijzigingen in de kieswet zijn pas een week geleden aangenomen, veel partijen worstelen ermee,” geeft ze aan. “Nu is belangrijk om leden te werven, om mensen te winnen voor onze gedachten. Wanneer de tijd daar is, zullen we het besluit bekend maken.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January