Nieuw-Zeeland: Dader terreurdaad handelde alleen
17 Mar 2019, 08:32
foto
Op de plaats van de aanslagen, de Al Noor en Linwood moskeeën, zijn talrijke bloemen gelegd.(Foto: Reuters)


Het dodental van de terreuraanslagen in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland is gestegen naar 50. Nog twaalf slachtoffers verkeren in levensgevaar, onder wie een vierjarig meisje. In totaal worden nog 36 mensen met schotwonden in verschillende ziekeninrichtingen behandeld. De dader van de slachtpartij, de Australische Brenton Tarrant (28) zou alleen gehandeld hebben. Hij zal in Nieuw Zeeland worden berecht. De man verscheen gisteren al voor de eerste keer voor de rechtbank.

Tarrant had de aanvallen live gestreamd op Facebook. Van de drie anderen die later zijn gearresteerd, wordt volgens politiecommissaris Mike Bush, verondersteld dat ze niet betrokken waren.

Naar verwachting zullen de eerste lichamen worden vrijgegeven voor begraving. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei dat haar kabinet kwesties zoals hervorming van het wapenbeleid maandag zou bespreken. Ze herhaalde dat er "wijzigingen in onze wapenwetten" zullen zijn. De dodelijke slachtoffers zijn tussen 3 en 77 jaar.

De premier deelde mee dat het parlement dinsdag in een speciale zitting voor de slachtoffers van een "daad van terreur" zou bijeenkomen. Ardern verwacht dat de lichamen van alle gedode personen woensdag aan hun families zouden worden teruggegeven.

Ze zei ook dat er "nog meer vragen moeten worden beantwoord" over de rol van sociale-mediasites zoals Facebook, die werd gebruikt om live beelden van de aanvallen uit te zenden. Ze zei dat deze platforms "een groot bereik" hadden en dat dit "een probleem was dat veel verder reikt dan Nieuw-Zeeland".

Facebook zei dat het in de eerste 24 uur maar liefst 1,5 miljoen video's van de aanval van zijn site had verwijderd en dat "alle bewerkte versies van de video die geen grafische inhoud vertonen" ook werden verwijderd.

Premier Ardern bevestigde dat haar kantoor negen minuten voor de aanslagen een document van de verdachte had ontvangen, maar dat het geen specifieke details, zoals een locatie, bevatte. Ze zei dat het binnen twee minuten werd doorgestuurd naar de veiligheidsdiensten.

Afzonderlijk zei commissaris Bush dat de autoriteiten zo snel mogelijk werkten om formeel de slachtoffers van de aanslagen in de moskeeën Al Noor en Linwood te identificeren. Het was een gevoelig proces en hij zei dat hij "zich bewust was van de culturele en religieuze behoeften".

De hoofdverdachte verscheen zaterdag in de rechtbank in een wit gevangenisoverhemd en handboeien, glimlachend voor de camera's. Hij is beschuldigd van moord, maar de verwachting is dat hij meerdere aanklachten tegen zich krijgt.

Tarrant had een vuurwapenvergunning en bezat vijf vuurwapens, zei Ardern. Hij had geen strafblad en was niet op de radar van beveiligingsdiensten in Nieuw-Zeeland of Australië. De verdachte is de enige persoon die is aangeklaagd voor de beschietingen. Hij blijft vastgehouden, zonder beroepsmogelijkheid en zal op 5 april weer voor de rechter verschijnen.